Nadmiar wolnego czasu to we współczesnym świecie pojęcie abstrakcyjne, niemal wszyscy cierpimy bowiem na jego niedobór. Tymczasem „zdrowe odżywianie” kojarzy się z zajęciem czasochłonnym i m.in. z tego powodu wiele osób uważa, że nie może sobie na nie pozwolić. W praktyce jednak można odżywiać się właściwie nie przesiadując godzinami w kuchni. Żeby tego dokonać trzeba jednak zoptymalizować założenia swojej diety.

Na przekór stereotypom

Istnieją pewne obiegowe przekonania, które sugerują, że zdrowa dieta jest czymś niezwykle czasochłonnym. Przykładowo przyjęło się, że posiłki powinny być spożywane w równych odstępach czasu, najlepiej co trzy godziny, codziennie o tych samych porach. Podobnie panuje też taka niepisana zasada, że każdy posiłek powinien mieć formułę obiadową (czyli – że musi być uprzednio poddany obróbce termicznej w warunkach domowych). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by realizować powyższe założenia w praktyce, ale warto wiedzieć, że nie są one bezwzględnie konieczne by dieta była zdrowa i korzystna dla sylwetki.

Zmniejsz ilość posiłków

Na wstępie małe wyjaśnienie: otóż z pewnością nie jest tak, że ilość posiłków nie ma żadnego znaczenia dla rozwijania formy sportowej, istnieją bowiem dowody, że aspekt ten wywiera wpływ na proces syntezy białek mięśniowych. Nie jest to jednak wpływ kluczowy, o czym świadczy choćby skuteczność protokołów opartych na koncepcji „przerywanego postu”. Podobnie też nie jest prawdą, iż im częściej spożywamy posiłki tym lepiej - w rzeczywistości wcale tak być nie musi.

W praktyce dla większości osób trenujących najbardziej optymalny układ to taki, który opiera się na czterech lub pięciu pozycjach w menu, z czego jedna lub dwie mogą mieć formę mobilnej przekąski. W przypadku braku innej możliwości dozwolone są też opcje trzy-posiłkowe, lepiej bowiem jeść rzadziej, a lepszej jakości pokarmy, niż częściej – a produkty miernej jakości. Tak więc można jeść zdrowo – trzy razy dziennie. Zmniejszenie ilości posiłków z sześciu do czterech już samo w sobie pozwala oszczędzić sporo czasu, przeznaczanego do tej pory na przygotowania potraw i ich konsumpcję.

Powielaj, gotuj na zapas

Innym niż zmniejszenie ilości posiłków, a skutecznym sposobem na ułatwienie sobie życia może okazać się powielanie tych samych posiłków bądź to dwu- lub trzykrotnie w ciągu dnia, bądź też kilka dni pod rząd. W praktyce może to wyglądać tak, że na śniadanie jemy omlet z warzywami lub owocami, na drugie śniadanie kanapki z ulubionym mięsem, porcję orzechów, owoców  (szybkie i przenośne jedzenie), a na obiad i kolację tę samą potrawę w postaci mięsa lub ryby z warzywami i ryżem, kaszą czy innym źródłem węglowodanów. Alternatywa polegać może na tym, że obiadowego dania nie powielamy tego samego dnia, a np. dwa lub trzy dni pod rząd.

Postaw na proste w przygotowaniu pokarmy

Nie ulega wątpliwości, że chcąc zdrowo się odżywiać, nie możemy bazować jedynie na produktach gotowych do spożycia ze sklepów czy już zwłaszcza - barów szybkiej obsługi. Nie oznacza to jednak, że konieczne jest sięganie po produkty wymagające skomplikowanej obróbki. Nie trzeba być geniuszem by zauważyć, że przygotowanie dania z udziałem ziemniaków może być bardziej absorbujące niż przygotowanie potrawy, w której zamiast ziemniaków źródłem węglowodanów będzie ryż, kasza czy zwłaszcza – makaron… Mięso także można kupić już rozdrobnione (pokrojone lub zmielone), co pozwala oszczędzić trochę czasu. Podobnych przykładów jest więcej.

Nie bój się „odżywek”

Ani suplementy diety, ani też środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego, zwane obiegowo odżywkami – nie są niezbędnymi elementami diety. Produkty te jednak w wielu wypadkach okazują się przydatne. Chcąc zoptymalizować proces przygotowywania posiłków zawsze warto mieć pod ręką odżywkę białkową. Tutaj najbardziej polecane są proteiny serwatkowe, najlepiej bez dodatków smakowych i emulgatorów. Można ich używać jako dodatku do wielu różnych, szybkich potraw i deserów. Dodając miarkę odżywki do owocowego koktajlu, uzupełnionego porcją orzechów, mamy w zasadzie pełnowartościowy i niezwykle prosty w przygotowaniu posiłek. Podobnych przykładów wygodnych w przygotowaniu dań oczywiście jest więcej…

Podsumowanie

Zdrowe odżywianie nie musi być czasochłonne. W praktyce istnieje wiele sposobów na to by zoptymalizować proces przygotowywania posiłków i realizowania założeń ustalonej diety. Począwszy od dopasowania podstawowych założeń żywieniowych, takich jak ilość i skład posiłków, przez kwestie związane z ich przygotowywaniem aż po ich przechowywanie. Dwa ostatnie z wymienionych aspektów zostaną omówione szerzej w kolejnych artykułach.