Wszyscy chcielibyśmy mieć estetyczne, kształtne sylwetki i cieszyć się zdrowiem jak najdłużej jest to możliwe. Jednak nie każdemu udaje się to uzyskać. Jednym z powodów, przez które mamy problem z kształtowaniem jakości naszego ciała, jest silna ochota na dostarczenie czegoś słodkiego. U niektórych osób, szczególnie kobiet, pragnienie to jest na tyle uciążliwe, że wręcz nie pozwala na prawidłowe funkcjonowanie w pracy, domu czy na treningu. Z czego może to wynikać? Postaram się odpowiedzieć w dalszej części tego artykułu.

Zbyt mała ilość kcal w diecie w stosunku do zbyt wysokiej aktywności fizycznej

Jest to podstawowy błąd wielu osób dbających o swoją sylwetkę. Niestety zbyt duże ograniczenia kaloryczne nie oznaczają szybszych efektów. Wręcz odwrotnie. Nasz metabolizm, otrzymując zbyt małe ilości kcal, z czasem zwalnia. Rozregulowaniu ulega gospodarka hormonalna, szczególnie praca tarczycy. Związane jest z tym to, że prędzej czy później, spożywając zbyt małe ilości kcal, organizm domaga się słodkiego. Będąc więc na redukcji pamiętać musimy o rozsądnym obcinaniu kcal w diecie.

Brak regularności i jakość posiłków

W większości przypadków regularność posiłków nie ma większego wpływu na efekty kształtowania naszych sylwetek. Jednak jak wiemy, każdy organizm jest inny. Wśród osób mocno nieregularnie spożywających posiłki występuje zdecydowanie większe ryzyko ochoty na słodkie. Wynika to z tego, że w sytuacji, gdy jesteśmy najedzeni od posiłku do posiłku, przez ok 3h, organizm przyzwyczajony jest do dostarczania mu energii. Brak jej w dłuższej perspektywie czasu skutkuje odczuwaniem głodu i zwiększoną ochotą na podjadanie słodkości. Z kolei spożywanie, po całym dniu głodowania, jednego bardzo dużego posiłku o wątpliwej jakości, powoduje nagły wzrost insuliny. Silny jej wyrzut powoduje szybki spadek poziomu glukozy. Tak gwałtowne wahania mogą zwiększać ochotę na słodkie.

Przyzwyczajenie do słodkiego

Nasz organizm niestety uzależnia się dość łatwo od słodkiego smaku. Przyzwyczajenia wyniesione z dzieciństwa przekładają się na to, jak odbieramy słodki smak w przyszłości. Dostarczając stale słodki smak w postaci słodyczy nakręcamy koło, które po czasie do nas wraca. Na szczęście mechanizm ten działa również odwrotnie. Zmniejszenie spożywania słodkości powoduje, że odzwyczajamy się od tego smaku. Eliminując z diety produkty przetworzone: słodycze, cukierki, cukier itp. Zwiększamy wrażliwość organizmu na odczuwanie słodkiego smaku. Po pewnym czasie nawet spożycie owoców, które kiedyś wydawały się zupełnie niesłodkie, powoduje zaspokojenie ochoty na ten smak.

Zbyt duża ilość wolnego czasu

Niestety tak to często bywa, że mając zbyt wiele wolnego czasu, intuicyjnie wykorzystujemy go na przyjemności. Spędzając go przed telewizorem sięgamy po coś słodkiego. Podobnie jak w czasie spotkań "z koleżanką", nie ma to jak zjeść kawałek ciasta do kawy. Skoro zjedliśmy jeden kawałek i złamaliśmy zalecenia, zjemy od razu więcej "a od jutra wracamy do diety i ciężkich treningów". Oczywiście nie należy popadać w paranoje i unikać wszelkich kontaktów ze znajomymi. Jednak umiar w tym przypadku odgrywa znaczącą rolę.