Wiele słyszymy o tym, jak wiele negatywnych skutków niesie za sobą spożywanie nadmiaru sodu w diecie. Zdecydowanie należy się z tym zgodzić, ponieważ jak sama nazwa wskazuje "nadmiar", czyli ilość większa lub nawet zdecydowanie większa niż potrzebujemy, nigdy nie będzie dobra dla naszego organizmu. Bez względu na to, czy będzie to sód, białko, omega 3 czy witamina D3. Na tym można by zakończyć ten artykuł. Jednak chciałbym wgłębić się trochę bardziej w rolę sodu, jaką pełni w naszym organizmie.

Skupmy się więc na zagadnieniach:

Czy eliminacja soli i ograniczenie źródeł sodu w diecie osoby aktywnej fizycznie jest rozsądne?

Zdecydowanie nie. Wynika to z tego faktu, że sód ma istotne znaczenie dla pracy utrzymania odpowiedniej gospodarki wodno – elektrolitowej, pobudzając - wraz z potasem - nerwy i mięśnie oraz umożliwiając transport aktywnych składników, dzięki którym komórki organizmu są w stanie prawidłowo funkcjonować. Wraz z potasem, wapniem i magnezem, sód odpowiada również za utrzymanie prawidłowej gospodarki kwasowo – zasadowej.

Hiponatremia – istotne ryzyko?

Osoby aktywne fizycznie, szczególnie uprawiające sporty wytrzymałościowe i eliminujące sól ze swojej diety, zdecydowanie zwiększają ryzyko wystąpienia stanu niedoboru sodu we krwi. Częstym błędem w tym przypadku jest również spożywanie w czasie wysiłku wody źródlanej, w której zawartość sodu jest niższa niż w naszym organizmie. W sytuacji takiej, zgodnie z gradientem stężeń, organizm będzie pozbywał się sodu i elektrolitów. Skutkiem tego nie będzie nawodnienie a odwodnienie. Zdecydowanie warto w czasie wysiłku spożywać wodę wysokozmineralizowaną, zwracając uwagę na ilości magnezu, wapnia czy sodu. W sytuacji długotrwałych treningów i wysokich temperatur warto również dodać do wody niewielką ilość soli himalajskiej. Znaczny spadek poziomu sodu we krwi skutkuje nie tylko obniżeniem zdolności wysiłkowych, ale również zwiększa ryzyko śmierci.

Przetworzona żywność a dodatek sodu

Jak już wiemy zdecydowanie nie warto eliminować soli z naszej diety. W niektórych przypadkach jej dodatek będzie nawet konieczny. Sól morską możemy zamienić na himalajską, której cena jest nieznacznie wyższa, a dostarczy nam ona większe ilości elektrolitów. Uwagę naszą powinno zwrócić przetworzenie żywności. To właśnie produkty poddane znacznemu przetworzeniu z reguły mają bardzo wysoką zawartość sodu. Nie oznacza to, że należy wyeliminować w diecie twarde sery, pieczywo, wędzone ryby czy wędliny. Jednak podstawą powinna być żywność jak najmniej przetworzona. Nie należy popadać w skrajności, za to kierować się zasadą zdrowego rozsądku.