Co zamiast soli, by dania nadal były smaczne?

Wiele osób ma tendencje do nadużywania soli w diecie. Musimy pamiętać, że sól dostarczamy nie tylko dodając ją samodzielnie do dań, ale również z niemalże każdym produktem, jaki kupujemy w sklepie. Duże ilości soli znajdują się w pieczywie, serach, wędlinach, kiełbasach, kabanosach (również tych „zdrowych”), często również w mięsie, płatkach śniadaniowych, gotowych sosach i wielu innych produktach. Sól, a dokładniej rzecz biorąc sód, jest nam jak najbardziej potrzebny, zwłaszcza gdy jesteśmy aktywni fizycznie i sporo się pocimy. Łatwo jednak przesadzić z jego ilością. Im więcej soli używamy, tym mniej wrażliwi na jej smak się stajemy i w efekcie używamy jej jeszcze więcej.

Co z tą solą?

Nadmiar soli w diecie może sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu krwi, działa obciążająco na nerki, serce, zwiększa ryzyko miażdżycy, udaru mózgu oraz choroby wieńcowej.

Mówimy jednak o nadmiarze soli w diecie. Sód jest nam jak najbardziej potrzebny. Odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej, a także kwasowo-zasadowej.

U sportowców, a także osób o wysokiej aktywności fizycznej obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na sód w diecie. Osoby takie nie powinny całkowicie rezygnować ze stosowania soli. Najlepiej jednak wybierać sól morską lub himalajską.

Często jednak zdarza się, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak dużo soli znajduje się w naszej diecie. Tymczasem zawartość soli na 100g produktu potrafi być zaskakująca. Biały chleb – 0,60 g, keczup – 2,40 g, ogórek kwaszony – 1,76 g, kapusta kwaszona  - 0,65 g, śledź marynowany – 2 g, 73 g, szynka wiejska  – 2, 57 g. Podczas gdy WHO zaleca spożycie do 5g soli dziennie. Według statystyk Polak zjada dziennie nawet do 15 gramów soli.

Alternatywy dla soli

W dzisiejszym artykule chciałabym w związku z tym zaproponować kilka alternatywnych rozwiązań, jakie możemy wykorzystać zamiast soli podczas przygotowywania posiłków.

Zioła

Zioła to zdecydowanie jeden z najlepszych pomysłów na doprawienie dań bez użycia soli.

Poza walorami smakowymi zioła wspomagają również trawienie oraz funkcjonowanie wątroby.

Zioła dają nam szereg możliwości, przy których ciężko się nudzić.

Do dań mięsnych świetnie sprawdzi się bazylia. Charakteryzuje ją dość ostry i intensywny smak i aromat. Dania mięsne przyprawiać możemy również tymiankiem, majerankiem oraz estragonem. Świetnie sprawdzają się mieszanki wyżej wymienionych ziół.

Jeśli chcemy doprawić rosół lub warzywny krem sięgnijmy po kminek, estragon i lubczyk. Pomogą one wydobyć i podkreślić smak zupy. Gotowe zupy dodatkowo posypać możemy natką pietruszki, koperkiem lub kolendrą.

Łagodny, imitujący delikatnie smak soli, estragon świetnie sprawdzi się w jajecznicy, omletach, a także jako przyprawa do drobiu.

Do ryb i roślin strączkowych z powodzeniem dodać możemy kolendry.

Tymianek natomiast będzie idealnym składnikiem marynat.

Dobrym rozwiązaniem jest sięganie po gotowe ziołowe mieszanki, bez dodatku soli i konserwantów. Możemy kupić takie, które przygotowane są już specjalnie do drobiu, zup lub sałatek.

Ostre przyprawy

Ostra papryka, chilli, pieprz, czosnek, imbir, kurkuma to tylko kilka pomysłów na przyprawy, które pomogą w nadaniu potrawom intensywnego smaku. Warto przypomnieć, że ostre przyprawy nie tylko wpłyną na poprawę walorów smakowych potraw, ale również pobudzą organizm do lepszego trawienia i wspomogą spalanie tkanki tłuszczowej.

Już niewielka ilość czosnku lub cebuli pozwoli nadać potrawie intensywny i wyrazisty smak.

Dodatek imbiru zapewni lekko cytrynowy, palący, ostry smak.

Potrawy z dodatkiem imbiru i chili pomogą również w chłodne dni. Działają bowiem silnie rozgrzewająco.

Skórki owoców cytrusowych

Skórki cytryny, limonki i pomarańczy świetnie nadają się do zastąpienia soli w zupach, sosach, twarożkach.

Pamiętaj, aby najpierw bardzo dobrze umyć owoce. Najczęściej w sklepach dostępne są owoce woskowane, po to by ładniej wyglądały.

Mieszanki przypraw (bez soli)

Mieszanki przypraw z różnych zakątków świata, opierające się często na kurkumie, kardamonie, cynamonie, kolendrze oraz imbirze – z pewnością nadadzą potrawom ciekawego, orientalnego smaku. Dodatkowo wspomogą pracę wątroby, poprawią trawienie i rozgrzeją w chłodnie dni.

Kupując gotowe mieszanki zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Unikaj niepotrzebnych dodatków.  

Sól ziołowa

Sól ziołowa to co prawda nadal sól, jest jednak bardziej aromatyczna, dzięki czemu zużyjemy jej mniej niż tradycyjnej soli kuchennej. Jest to mieszanka soli z aromatycznymi ziołami. Najczęściej tymi ziołami są: bazylia, oregano, lubczyk, cząber, pietruszka, czosnek, tymianek, rozmaryn, koperek.

Świeża natka pietruszki, koperek

Dodatek świeżej natki pietruszki sprawi, że brak dodatku soli będzie mniej odczuwalny, a danie bardziej aromatyczne. Dodatkowo natka pietruszki to bogate źródło witaminy C, żelaza oraz kwasu foliowego. W celu zachowania jej właściwości nie powinno dodawać się jej do gorących dań. Najlepiej posypać nią zupę, gdy nie jest już wrząca lub dodawać do sałatek.

Podsumowując, zarówno nadmiar, jak i niedobór sodu w diecie nie jest wskazany. Jeśli masz tendencję do dosolania większości potraw, spożywać również wędliny, kiełbasy, sery, pieczywo, być może nadużywasz soli. Warto częściej sięgać po świeże i suszone zioła, paprykę, chilli, czosnek i gotowe orientalne mieszanki przypraw bez dodatku soli.