Kapsaicyna - termogenik i nie tylko

Kapsaicyna jest jedną z podstawowych substancji pochodzenia naturalnego, występująca jako składnik różnego rodzaju spalaczy tkanki tłuszczowej. Zaliczana jest ona do organicznych związków chemicznych i odpowiada przede wszystkim za pikantny smak niektórych produktów, głównie popularnej papryczki chilli. Wykorzystywana jest ona między innymi, w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Z czego wynika jej termogeniczne działanie i jakie właściwości jeszcze posiada? Przyjrzyjmy się jej dokładniej.

Przeczytaj koniecznie:

Jak przygotować spalacz tłuszczu w warunkach domowych

Działanie termogeniczne

Kapsaicyna działając na nocyceptory powoduje uczucie pieczenia w jamie ustnej. Receptory bólowe reagując na bodziec powodują wydzielanie enzymów proteolitycznych, które indukują wydzielanie kinin i prostaglandyn. Działanie ich ma na celu ostrzeżenie nas przed zbyt silnym uczuciem pikantnego smaku.

Alkaloid ten ma wpływ na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej, stymulując przy okazji metabolizm. Wynika to z wpływu na zwiększenie wydzielania katecholamin, takich jak adrenalina i noradrenalina. Zjawisko to przekłada się na rozpraszanie części wytwarzanego ciepła w czasie procesów metabolicznych.

Stwierdzono również, że ma ona istotny wpływ na pracę tarczycy, poprzez stymulowanie wydzielania dopaminy i adrenaliny. Przekłada się to na zmniejszenie apetytu.

Właściwości prozdrowotne

Według badań przeprowadzonych w 2006 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Nottingham, kapsaicyna podawana wewnętrznie zwierzętom powodowała zmniejszenie rozwoju komórek nowotworowych, poprzez niszczenie mitochondriów odpowiedzialnych za ich rozrost. Co ciekawe, podobne wnioski wyciągnięto w przypadku różnych rodzajów nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie kapsaicyny wynika z pobudzenia receptorów waniloidowych, które wiążąc się z komórkami nowotworowymi, niszczą je, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Daje to bardzo ciekawą perspektywę na zastosowanie kapsaicyny w dalszych badaniach nad walką z nowotworami.

Oprócz potencjalnego działania przeciwnowotworowego kapsaicyna podawana zewnętrznie, w postaci maści i plastrów działa jako środek przeciwbólowy, łagodząc bóle stawów czy w chorobach reumatoidalnych, czy w mięśniowych. Mechanizm działania tego alkaloidu polega na oddziaływaniu z receptorami czuciowymi TRPV1, przez co potocznie nazywane są receptorami "kapsaicynowymi". Skutkiem przyłączenia kapsaicyny do receptora TRPV1 jest wytworzenie z zakończeń nerwowych neuropeptydu CGRP oraz substancji P. Co ciekawe, początkowo daje to odwrotny skutek. Mianowicie, powoduje aktywację receptorów odpowiedzialnych za czucie bólu. Jednak przy przedłużonym oddziaływaniu przechodzi on w stan inaktywacji. W wyniku tego, receptor mimo bodźca, nie jest pobudzany.

Podsumowanie

Właściwości kapsaicyny dają bardzo ciekawe spojrzenie na wykorzystanie jej nie tylko w celu wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej, ale również w walce z nowotworami czy uśmierzaniu bólu. Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ten związek i jego wykorzystanie w przyszłości.