Czy warto zastąpić cukier miodem?

Podczas, gdy cukier postrzegany jest jako wróg szczupłej sylwetki i zdrowia, miód - mimo, że równie słodki – uchodzi za produkt posiadający wiele walorów zdrowotnych, a włączenie go do diety ma nieść same korzyści. Wiele osób zastępuje więc cukier miodem – wierząc, że nie ma on negatywnego wpływu na kształtowanie sylwetki. Jak jest w rzeczywistości? Czy warto zastąpić cukier miodem?

Cukier

Cukier spożywczy to sacharoza produkowana z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej.

Składa się z sacharozy, czyli dwucukru zbudowanego z reszt fruktozy i glukozy.

Cukier pozbawiony jest witamin, minerałów.

100 gram cukru to 405 kcal, 99,8g węglowodanów.

Łyżeczka cukru waży około 5g i dostarcza około 20kcal, 5g węglowodanów.

Miód

Miód to słodki produkt spożywczy. Rozróżniamy miód pszczeli (naturalny) oraz miód sztuczny. Miód pszczeli wytwarzany jest głównie przez pszczoły. Przetwarzają one nektar kwiatowy roślin, a także niektóre wydzieliny występujące na drzewach iglastych.

W miodzie pszczelim znajdują się enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów. Znajdziemy w nim również nadtlenek wodoru. Ponadto w miodzie znajduje się również lizozym oraz inhibina. Są to substancje o działaniu antybakteryjnym, antybiotycznym.

Miód to również bogactwo mikroelementów. Znajdziemy w nim potas, fosfor, magnez, chlor, żelazo, wapń, mangan, kobalt, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotynę, witaminy A, B1, B2, B6, B12, C.

W miodzie znajduje się również acetylocholina, która działa wzmacniająco na wydolność serca.

Miód poleca się najczęściej w walce z przeziębieniami, przy kłopotach z gardłem.

To jednak tylko jedno z jego zastosowań.

Miód koi nerwy i działa nasennie, przeciwbólowo, przyspiesza gojenie ran, leczy wrzody żołądka, działa przeciwbiegunkowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi, pomaga w leczeniu schorzeń wątroby oraz dróg żółciowych.

100g miodu dostarcza około 325 kcal.

Kalorie te pochodzą głównie z węglowodanów – 79,5g/100g miodu.

Łyżeczka miodu waży około 12g i dostarcza prawie 40kcal, 9,5g węglowodanów.

Miód jest produktem łatwo przyswajalnym.

Trawi się bardzo szybko. Proces trawienia trwa około 2 godziny.

Miód w diecie odchudzającej

Wiele osób żyje w przekonaniu, że miód ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale również służy kształtowaniu sylwetki.

Zdawać sobie jednak musimy sprawę, że mimo wielu właściwości odżywczych, miód stanowi mieszaninę fruktozy, glukozy i maltozy. Stanowi on świetną alternatywę w stosunku do sacharozy czy syropu fruktozowo-glukozowego. Jednakże wypijanie w ciągu dnia kilku kubków herbaty słodzonej miodem, nie jest rozwiązaniem najbardziej rozsądnym, jeśli zależy nam na redukcji masy ciała.

Najrozsądniejsze wydaje się zrezygnowanie z nadmiernego dosładzania napojów i potraw. Niezależnie od tego, czy używamy cukru czy też miodu.

Niemniej jednak część badań pokazuje, iż zastąpienie cukru miodem może przynieść pozytywny wpływ na wagę i skład ciała, a także parametry zdrowotne, takie jak lipidogram czy glukoza.

W jednym z badań zaobserwowano nawet, że spożywanie 70g miodu codziennie przez miesiąc, w przeciwieństwie do 70 g sacharozy, nie przyczyniło się do zwiększenia masy ciała, a wręcz do jej lekkiego ubytku.

Co więcej, u osób spożywających 70g miodu zaobserwowano również poprawę profilu lipidowego oraz gospodarki cukrowej.

Badania sugerują również, że małe ilości miodu mogą stanowić wartościowy substytut cukru w diecie diabetyków.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24605717

Czy warto zastąpić cukier miodem?

Mimo tego, iż miód to mieszanina cukrów prostych, wody, witamin i minerałów, która powinna wykazywać podobne działanie na organizm, co spożycie sacharozy, w praktyce okazuje się, że jednak tak nie jest. Część badań pokazuje, że spożycie miodu jest bardziej korzystne niż spożycie cukru spożywczego.

Miód wydaje się więc być lepszym wyborem niż cukier.

Pamiętajmy jednak, że niezależnie od tego, czy nadużywać będziemy miodu czy cukru, skutki mogą być podobne.

Jeśli więc decydujemy się na miód, spożywajmy go z rozsądkiem.

Pamiętajmy również, że wysoka temperatura obniża działanie cennych właściwości miodu. Nie dodawaj więc miodu do wrzącej herbaty, by zachować jego dobroczynne działanie.

Dobrą porą na spożycie pewnej ilości miodu jest okres po treningu. Możemy go wówczas z powodzeniem dodać do szejka lub posmarować nim omleta.

Miód możemy zastosować również do przygotowania napoju izotonicznego. Spożywany w takiej formie w trakcie długiego wysiłku, może przełożyć się na zwiększenie jego efektywności.

Podsumowując, miód stanowi dobrą alternatywę dla cukru. Poza mieszaniną cukrów prostych zawiera bowiem również pewne ilości witamin, minerałów i enzymów. Zastąpienie cukru miodem może być dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że będziemy spożywać go w rozsądnych ilościach i raczej okazjonalnie lub w okresie treningowym i potreningowym.