Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Wielkanocne potrawy – samo zdrowie czy kaloryczna bomba?

Wielkanocne potrawy – samo zdrowie czy kaloryczna bomba?
Święta Wielkanocne są raz w roku i nie wyobrażamy ich sobie bez tradycyjnych dań, takich jak jajka z majonezem, żurek z białą kiełbasą, pasztet, mazurek czy wielkanocna babka. Potrawy te są niezwykle smaczne, niekoniecznie niskokaloryczne. Czy jednak powinniśmy nawet w święta się ograniczać i rezygnować z tradycyjnych potraw?

Kaloryczność wielkanocnych potraw

Na świątecznym stole znajdziemy takie potrawy jak domowy pasztet, jajka z majonezem, żurek z białą kiełbasą, mazurki, wielkanocne babki, paschę, czekoladowe jajeczka i zajączki, pieczeń rzymską, sernik, sałatkę jarzynową z majonezem, pieczony schab, chrzan, rzeżuchę, ćwikłę z chrzanem oraz wiele innych smacznych potraw.

Wiele świątecznych potraw bazuje na zdrowych i wartościowych produktach – takich jak jajka, mięso, twaróg i bakalie. Nie musimy się więc ich nadmiernie obawiać i wystrzegać.

Warto jednak zdawać sobie sprawę, ile kalorii dostarczają poszczególne dania. Często bowiem myślimy „przecież jajka/mięso/pasztet” są zdrowe, więc mogę zjeść ich bardzo dużo.

Kaloryczność w 100 g/średniej porcji:

  • Jajka z majonezem 306 kcal/240 kcal (1 jajko +1 łyżka majonezu)
  • Babka piaskowa 399 kcal/239 kcal (1 kawałek)
  • Mazurek kajmakowy z bakaliami 475 kcal/387 kcal (1 kawałek)
  • Sałatka jarzynowa z majonezem 192 kcal/386 kcal
  • Pasztet pieczony z mięsa wołowego i wieprzowego 394 kcal/120 kcal (plaster)
  • Pieczony pasztet z kurczaka 214 kcal/86 kcal (plaster)
  • Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 108 kcal/410 kcal (talerz)
  • Sernik wiedeński 254 kcal/305 kcal (1 kawałek)
  • Majonez 663 kcal/166 kcal (1 łyżka)
  • Chrzan 54 kcal/5 kcal (1 łyżka)

Jak nie przytyć w święta

Święta to nie czas, kiedy do stołu powinniśmy siadać ze swoim „dietetycznym” jedzeniem. Święta to czas, który przede wszystkim spędzać powinniśmy w miłej, rodzinnej atmosferze.

Nie podchodźmy do jedzenia zbyt emocjonalnie. Największy problem w okresie świątecznym mogą mieć osoby, które stosowały rygorystyczne diety lub głodówki, osoby, które traktują jedzenie jako nagrodę i święta wiążą głównie ze spożywaniem wszelkiego rodzaju dań, których na co dzień unikają.

Święta to nie czas, by się katować, ani unikanie świątecznych przysmaków, ani obżeranie się nimi do granic możliwości, nie będzie dobrym rozwiązaniem.

Jeśli masz wpływ na przygotowanie dań na świąteczny stół, zadbaj by były nieco lżejsze. Wystarczy, że do sałatki dodamy połowę mniej majonezu, jajka będziemy jeść z chrzanem zamiast majonezem – co nie tylko zmniejszy ich kaloryczność, ale i poprawi nasze trawienie.

Ponadto sięgajmy po pieczone mięsa zamiast kiełbas i mięs smażonych, zadbajmy o dużą ilość świeżych warzyw. Z Wielkanocą nierozerwalnie wiąże się rzeżucha. Warto po nią sięgać. Jej garść to zaledwie 3 kcal. Rzeżucha działa oczyszczająco na krew, wspiera odporność, dezynfekuje drogi moczowe, wspomaga skórę, włosy i paznokcie.

Gdy przychodzi ochota na słodkie jedzmy owoce, ciasta degustujmy w niewielkiej ilości. Pamiętajmy o tym by pić wodę oraz herbaty ziołowe. Każdego dnia zadbajmy o spacer na świeżym powietrzu.

Takie postępowanie pozwoli nam zarówno cieszyć się smakiem wielkanocnych potraw, jak również nie przybrać dodatkowych kilogramów.

Zdrowsze wersje Wielkanocnych potraw

Jeśli samodzielnie przygotowujesz potrawy możesz w prosty sposób zadbać o to, by były nie tylko smaczne, ale również lżejsze dla żołądka i mniej kaloryczne.

Sernik

Składniki:

  • 0,5 kg chudego sera,
  • jajka,
  • 2/3 szklanki ksylitolu,
  • 0,5 opakowania budyniu bez cukru,
  • ¼ kostki masła,
  • mąka owsiana.

Przygotowanie:

  1. Ser zmielić w maszynce do mięsa.
  2. Utrzeć żółtka z ksylitolem.
  3. Do większego naczynia włożyć masło, wyrobić je z serem, żółtkami, budyniem w proszku na jednolita masę.
  4. Ubić na sztywno białka i połączyć z masą.
  5. Opcjonalnie do środka dodajemy namoczone wcześniej rodzynki.
  6. Włożyć masę do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką owsianą formy.
  7. Piec 30-40 min.

Do takiego sernika przygotować możemy polewę z gorzkiej czekolady.

Jajka faszerowane z kiełkami

Składniki:

  • 2 jajka - 110 g
  • 2 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki - 20 g
  • łyżka jogurtu greckiego - 20 g
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka, wyjmij z nich żółtka.
  2. Zmiksuj żółtka z jogurtem, solą i pieprzem, a następnie dodaj kiełki i wymieszaj.
  3. Nakładaj farsz na jajka i udekoruj kiełkami.

Drobiowy pasztet

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • kilka zielonych liści pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • czosnek granulowany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i obieramy ze skóry.
  2. W dużym garnku gotujemy wodę po czym wkładamy do niej kurczaka.
  3. Dodajemy do niego obrane i umyte warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz dużą łyżkę soli.
  4. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa.
  5. Kurczaka wyciągamy, lekko studzimy i dokładnie obieramy, wyrzucając kości i chrząstki.
  6. Wywar przecedzamy przez sito.
  7. Przecedzone warzywa (z wyjątkiem liści pora) oraz czosnek dodajemy do obranego mięsa z kurczaka.
  8. Namoczoną wcześniej w bulionie bułkę również dodajemy do mięsa.
  9. Wszystko razem mielimy w maszynce dwukrotnie.
  10. Na koniec do mięsa dodajemy jajko i doprawiamy: gałką muszkatołową, cząbrem, imbirem, granulowanym czosnkiem, no i oczywiście solą i pieprzem.
  11. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do dwóch silikonowych foremek, które nie wymagają wcześniejszego natłuszczania.
  12. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
  13. Po upieczeniu pasztet pozostawiamy na desce do wystudzenia.

Podsumowanie

Święta to nie czas, by sobie wszystkiego odmawiać. Warto jednak zdawać sobie sprawę, jaką kaloryczność mają poszczególne potrawy. Warto zachować zdrowy rozsądek, chociażby po to, by uniknąć niestrawności, złego samopoczucia i ewentualnych wyrzutów sumienia.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.