Trzy przyczyny, z powodu których jesteś ciągle głodny

Zjadasz posiłek, ale dalej czujesz się nienajedzony, a może już 30-60minut po posiłku zaczynasz ponownie odczuwać głód. Właściwie jesteś nieustannie głodny. Twój żołądek wiecznie domaga się jedzenia. Prawdopodobnie popełniasz dietetyczne błędy, które sprawiają, że nie czujesz się syty. W dzisiejszym artykule przyjrzę się trzem podstawowym błędom dietetycznym, z powodu których możesz być ciągle głodny.

Jeśli od zjedzonego posiłku minęły trzy godziny lub więcej, prawdopodobnie czas na kolejny. Jeśli jednak minęło mniej czasu, a Ty czujesz głód, prawdopodobnie popełniasz jakiś błąd.

Pijesz zbyt mało płynów

Nasze ciało, by prawidłowo funkcjonować, potrzebuje odpowiedniej ilości płynów. Odpowiednie nawodnienie organizmu przekłada się na lepszą wydajność poznawczą, jak i fizyczną. Dzięki zoptymalizowanemu nawodnieniu czujemy się lepiej i rzadziej odczuwamy głód.

Przeciętna kobieta potrzebuje około 12 szklanek wody lub innych płynów dziennie. Przeciętny mężczyzna potrzebuje więcej, bo około 16 szklanek wody w ciągu dnia.

Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, jeśli panują upały – potrzebujesz odpowiednio większego nawodnienia, by uzupełnić straty wody w organizmie.

Czasami nasze ciało się myli, a raczej my źle interpretujemy jego reakcje. Wydaje nam się, że jesteśmy głodni. W rzeczywistości jednak potrzebujemy uzupełnić płyny. Najczęściej pragnienie odczuwamy dopiero, gdy jesteśmy już lekko odwodnieni.

Pamiętaj więc by pić! Najlepiej wodę.

Unikaj /ogranicz picie napojów słodkich, zawierających kalorie.

Picie soków, nektarów – nie pomaga w zachowaniu niezakłóconego apetytu.

Zawsze zabieraj ze sobą butelkę wody.

Gdy jedziesz samochodem, udajesz się na spotkanie, idziesz na siłownię, do kina, czy na dłuższe zakupy. Zawsze mniej ze sobą butelkę wody. Popijaj wodę w małych ilościach przez cały dzień. Wypijanie naraz 2-3 szklanek wody po całym dniu nie picia wody, nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Jesz za mało błonnika

Często komponując swoje posiłki zdarza nam się zapominać o błonniku.

Liczymy zapotrzebowanie kaloryczne, pilnujemy podaży białka, węglowodanów, tłuszczy. Najczęściej jednak nie zwracamy uwagi na błonnik.

Jeśli spożywamy sporo produktów pełnoziarnistych oraz owoców i warzyw – zapotrzebowanie na błonnik z pewnością mamy zrealizowane.

Jeśli jednak bazujemy na produktach oczyszczonych (białe pieczywo, biały makaron), rzadko sięgamy po owoce i uważamy, że warzywa są dla zwierząt – może okazać się, że w diecie brakuje błonnika pokarmowego.

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi około 20-40 g. Zazwyczaj niewskazane jest spożywanie wyższych dawek błonnika. Może on bowiem nadmiernie obciążać układ pokarmowy, prowadzić do zaparć oraz zwiększać ryzyko rozwoju anemii.

W rzeczywistości większość ludzi spożywa za mało błonnika, bo około 15g dziennie.

Odpowiednia podaż błonnika jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i utrzymania flory bakteryjnej w równowadze. Błonnik wypełnia żołądek i skutecznie hamuje łaknienie, a także pomaga zapobiegać skokom poziomu glukozy we krwi. Hamować może również wchłanianie cholesterolu pokarmowego i obniżać jego poziom we krwi.

Proste sposoby na zwiększenie ilości błonnika w diecie:

  • do każdego posiłku jedz warzywa
  • wybieraj produkty pełnoziarniste
  • częściej sięgaj po kasze
  • nie zapominaj o owocach
  • jedz orzechy

Jesz za mało warzyw

Każdego dnia powinniśmy zjadać minimum trzy porcje warzyw. Warzywa to bogactwo witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, antyoksydantów. Żadna kapsułka nie jest w stanie ich zastąpić.

Warzywa zawierają duże ilości wody i są niskokaloryczne. Stanowią więc idealny element diety. Ich spożycie w dużym stopniu przyczynia się do odczuwania sytości po posiłku.

Warto o tym pamiętać i włączyć świeże produkty pochodzenia roślinnego do każdego posiłku.

Wybierając warzywa i owoce do codziennego menu, pamiętać należy o urozmaiceniu. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na produkty sezonowe, które charakteryzują się zazwyczaj wyższą wartością odżywczą. Dobrym rozwiązaniem są mrożonki.

Jeśli masz problem z umieszczeniem odpowiedniej ilości warzyw w diecie spróbuj poniższych sposobów:

  • dodawaj warzywa do koktajli owocowych
  • jedz zupy, w tym zupy krem
  • dodawaj warzywa do omletów
  • dodawaj warzywa do ciast (tarte buraki, marchew lub cukinia)
  • przemycaj warzywa do ulubionych potraw
  • używaj ulubionych przypraw

Ważne by nie ograniczać się do ogórka, pomidora i brokułów. Sięgaj po różnorodne warzywa. Próbuj nowych smaków.

Podsumowując, nadmierne uczucie głodu może wynikać z popełnianych błędów dietetycznych. Częste przyczyny powodujące nadmierny apetyt to spożywanie zbyt małej ilości warzyw, stosowanie diety ubogiej w błonnik pokarmowy, jak również wypijanie zbyt małej ilości płynów.