Przekąski, które nie zrujnują Twojej diety

Każdemu, nawet tym najbardziej wytrwałym, zdarza się mieć chwile słabości i ochotę na to, by sięgnąć po przekąskę między zaplanowanymi posiłkami. Jeśli zależy Ci na tym, by nie zaprzepaścić pracy i czasu wkładanego w trzymanie diety, dalej uzyskiwać rezultaty redukcji, a jednocześnie móc sięgnąć po coś smacznego, musisz poznać te dietetyczne przekąski. Jeśli chwile słabości zdarzają się nam naprawdę rzadko, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po to, na co rzeczywiście w danym momencie mamy ochotę.

Jeśli jednak Twoja dieta jest dobrze zbilansowana, a mimo to, kuszą Cię z każdej strony (zwłaszcza latem) lody, gofry, piwa oraz wszelkiego rodzaju niezdrowe i kaloryczne przekąski, musisz poznać kilka poniższych patentów na niskokaloryczną przyjemność dla podniebienia.

Przekąski do 50 kcal

Zjedzenie 50 dodatkowych kcal nie rujnuje niczyjej diety. Nie musisz więc się stresować i martwić, jeśli najdzie Cię ochota i sięgniesz w ciągu dnia po którąś z poniższych propozycji.

Numer 1 – gorzka czekolada

Kostka gorzkiej czekolady – 6-8g to około 35-50kcal.

Gorzka czekolada jest smakołykiem o walorach prozdrowotnych.

Jest naturalnym bogactwem antyoksydantów, zawiera zdecydowanie mniej cukrów niż czekolada mleczna i co ważne - poprawia samopoczucie. Kakao znajdujące się w dobrej jakości czekoladzie korzystnie wpływa na pracę mózgu, a także układ sercowo- naczyniowy.

Numer 2 – migdały

Co prawda nie zjemy ich zbyt dużo jeśli chcemy zmieścić się w 50 kcal, bo około 7 sztuk, mimo wszystko warto.

Migdały zmniejszają łaknienie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie gospodarki insulinowo-glukozowej. Regularna konsumpcja migdałów wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, a zwłaszcza tłuszczu trzewnego.

Numer 3 – truskawki

150g truskawek to jedynie 48kcal.

Truskawki są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia substancji, takich jak witamina C, pektyny, kwas elagowy, flawonole i antocyjany. Bioaktywne substancje zawarte w truskawkach przyczyniają się do poprawy profilu lipidowego krwi i tym samym pomagają zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca.

Numer 4 – galaretka z owocami jagodowymi

Porcja galaretki przygotowanej samodzielnie z wody, agaru, soku z cytryny, słodzonej ksylitolem (1 łyżeczka) z dodatkiem owoców jagodowych (garstka) to około 50 kcal.

Przekąska ta będzie stanowiła miłą namiastkę słodyczy. Podana na zimno świetnie sprawdzi się w upalne dni.

Numer 5 – woda kokosowa

100ml wody kokosowej to około 20-25kcal. Mała szklanka wody kokosowej będzie więc dobrą „przekąską” do 50kcal.

Woda z kokosa bogata jest w składniki takie jak: magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi.

Korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego. Stanowi świetny naturalny izotonik.

Numer 6 – rzodkiewki

Pęczek rzodkiewek to zaledwie 18kcal.

Te małe, niepozorne warzywa są skarbnicą potasu, świetnie regulują procesy trawienne, wpływają na procesy krwiotwórcze, są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Numer 7 – ogórki małosolne

Jeden ogórek ważący około 100g to jedynie 11kcal.

Ogórki zawierają sporo wody. Małosolne mogą też zawierać sporo soli. Zjedzenie 2-3 sztuk ogórków małosolnych wyjdzie nam jednak jedynie na zdrowie.

Zarówno rzodkiewki, jak i ogórki nadają się świetnie do chrupania.

Numer 8 – sok pomidorowy

Szklanka soku pomidorowego to jedynie niespełna 40kcal. Szklanka soku pomidorowego dziennie nie wpłynie więc istotnie na bilans energetyczny.

Sok pomidorowy to przede wszystkim obfite źródło potasu. Odpowiednie spożycie potasu i sodu ma kluczowe znaczenie dla utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej. Sok pomidorowy jest dość dobrym źródłem bardzo silnego przeciwutleniacza – likopenu. Ponadto znajdziemy w nim również witaminę C.

Numer 9 – hummus i seler naciowy

Hummus to pasta przygotowana na bazie ciecierzycy i tahini – pasty sezamowej. W zależności od receptury, jego kaloryczność może się wahać. 100g hummusu to około 250-300kcal.

Dwie małe łyżeczki hummusu to około 50kcal. Świetnie skomponuje się z chrupiącymi łodygami selera naciowego. 1 duża łodyga to jedynie 6kcal.

Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki czemu wpływa na uczucie sytości. Znajdziemy w nim również białko, dobre tłuszcze i składniki mineralne.

Podsumowując, przekąski nie muszą stanowić problematycznego elementu jadłospisu. Warto jednak sięgać po nie w przemyślany sposób. Istnieje wiele produktów, które są wartościowe, smaczne, a jednocześnie niskokaloryczne, a ich spożycie nie zrujnuje od razu diety.