Oddanie, a więc zmniejszenie objętości krwi o 450ml nie jest dla organizmu obojętne i stanowi swego rodzaju obciążenie. Uszczuplona zostaje ilość erytrocytów (czerwonych krwinek), objętość osocza zwiększa swoją objętość żeby zachować prawidłowe ciśnienie krwi, w wyniku czego spada stężenie hemoglobiny.

Czy oddanie krwi wywoła anemię?

Wykonując badanie morfologiczne po donacji wyniki poszczególnych parametrów byłby zaniżone, co mogłoby zostać zinterpretowane jako anemia. Często u sportowców, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych, występuje tzw. anemia sportowa, która jest efektem adaptacji organizmu do regularnych treningów tlenowych, które powodują zwiększenie objętości plazmy i tym samym pogorszenie stosunku objętości erytrocytów do całkowitej objętości krwi - hematokrytu, obniżenie ferrytyny oraz spadek stężenia hemoglobiny.

Jednak w obu przypadkach nie jest to niedokrwistość z niedoboru żelaza i nie ma konieczności do niepokoju, a tym bardziej do wizyty u lekarza.

Co jeść przed i po oddaniu krwi?

Aby krew się w pełni zregenerowała, niezbędna jest odpowiednia podaż żelaza.

Zapotrzebowanie na ten pierwiastek dla mężczyzn wynosi 10mg na dobę, natomiast dla kobiet - 18mg na dobę.

Wyższe zapotrzebowanie w przypadku kobiet wynika z cyklu miesięcznego, podczas którego dochodzi do utraty krwi. Stąd u większości pań notuje się chroniczne niedobory tego składnika mineralnego, które wynikają z nieodpowiedniego sposobu odżywiania.

Wprowadzenie modyfikacji dotychczasowej diety, polegających na:

  • zwiększeniu spożycia mięsa (szczególnie czerwonego) oraz podrobów (wątroba),
  • dostarczaniu 500mg witaminy C z pożywienia (zwiększa przyswajanie żelaza),
  • ograniczeniu substancji utrudniających wchłanianie żelaza (kwasu fitynowego-produkty pełnoziarniste, polifenoli i taniny-kawa i herbata),

pomoże dostarczyć niezbędną ilość żelaza.

Mężczyźni z kolei zazwyczaj spożywają nadmiar żelaza, co w dłuższej perspektywie nie jest korzystne dla organizmu. Panowie spożywający czerwone mięso, podroby, ograniczający produkty pełnoziarniste oraz zasobne w polifenole nie muszą się specjalnie martwić tym, że oddawanie krwi może spowodować u nich niedokrwistość.

Warto aby zarówno kobiety, jak i mężczyźni po oddaniu krwi spożyli zbilansowany posiłek bogaty w żelazo. 

Jeżeli masz problem z ułożeniem jadłospisu w taki sposób, aby dostarczyć wymaganą ilość żelaza oraz innych składników mineralnych i witamin, możesz skorzystać z usług dietetyków PoTreningu.pl, którzy zrobią to za Ciebie.  

Podsumowanie

Sposób odżywiania przed, jaki po oddaniu krwi nie musi się specjalnie różnić od dotychczasowego pod warunkiem, że na co dzień dostarczasz odpowiednią ilość żelaza wraz z pożywieniem. Jeżeli jednak narażony jesteś na niedobory tego pierwiastka, warto wdrożyć zmiany w swoim jadłospisie.
W dzień donacji warto również zwiększyć nieco kaloryczność diety, co może korzystnie wpłynąć na ewentualne osłabienie i spadek energii.