Mimo stale rosnącego dostępu do wiedzy związanej z odżywianiem, stosunkowo często zdarza mi się spotkać ze stwierdzeniami w stylu „Zdrowo się odżywiam. Jem właściwie same warzywa”. Czy takie stwierdzenie jest na pewno właściwe? Czy jedzenie samych warzyw jest zdrowe?

Pewne produkty żywnościowe uchodzą za zdrowe, czy też bardziej zdrowe niż inne.

Wiele osób wychodzi z prostego założenia, iż jedzenie wyłącznie zdrowych produktów – oznacza, że odżywiają się zdrowo.

Na pierwszy rzut oka powyższe stwierdzenie wydaje się jak najbardziej prawdziwe i logiczne.

Skoro jem zdrowe produkty, to znaczy, że odżywiam się zdrowo.

Pojawia się jednak pytanie, jakie produkty uważamy za zdrowe? A jakie są według nas niezdrowe?

Niejednokrotnie spotkałam się z ludźmi, którzy z pełnym przekonaniem opowiadali, jak to oni na co dzień zdrowo się żywią. Dopytując o szczegóły dowiadywałam się, że jedzą same warzywa lub warzywa i owoce. Najczęściej były to diety składające się z sałatek warzywnych, soków warzywnych, surowych warzyw.

Czy jeśli jem same warzywa to jem zdrowo?

Dodać do powyższego pytania można, czy jeśli jem same warzywa to schudnę? Bo taki najczęściej przyświeca temu cel.

Warzywa stanowią bardzo cenny element diety. Są źródłem wielu witamin (między innymi C, witamin z grupy B, K, A), a także składników mineralnych niezbędnych dla organizmu człowieka (np. potasu, wapnia, magnezu). W warzywach znajduje się również błonnik, który odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu trawiennego, poprawiając perystaltykę jelit.

Dzięki spożyciu odpowiedniej ilości warzyw jesteśmy w stanie utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową.

Żadne suplementy nie są w stanie zastąpić obecności warzyw w diecie. Warzywa powinny stanowić dodatkowy element w niemalże każdym posiłku w ciągu dnia. Nie ulega to wątpliwości.

Wiemy więc, że warzywa stanowią zdrowy składnik pokarmowy. Czy jednak jedzenie tylko i wyłącznie warzyw oznaczać będzie, że odżywiamy się zdrowo?

Jedzenie samych warzyw – nie jest dobrym pomysłem, czy to w celu zdrowego odżywiania czy odchudzania.

Opieranie diety wyłącznie na warzywach bliskie będzie wszelkiej maści głodówkom.

O ile warzywa rzeczywiście są bardzo wartościowym elementem diety, o tyle opieranie się wyłącznie na nich może doprowadzić do niedoborowej diety, ubogiej w kalorie, białko oraz tłuszcze.

Stosowanie diety warzywnej może co prawda w pierwszym momencie przynieść efekty w postaci spadku wagi, bardzo często jednak tego typu eksperymenty kończą się „efektem jo-jo”. Zazwyczaj nie wytrzymamy na tak niedoborowej diecie zbyt długo i „rzucimy” się na jedzenie, często to niekoniecznie zdrowe i niekoniecznie w ilościach, jakie spożywać powinniśmy.

Co więcej, dieta oparta na samych warzywach może wiązać się z pogorszeniem stanu skóry i paznokci, wypadaniem włosów, osłabieniem, problemami zdrowotnymi, zatrzymaniem miesiączki u kobiet.

Dlaczego jedzenie samych warzyw nie jest zdrowe?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Część witamin to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, są to witaminy A, D, E, K.

Nawet jeśli będą one znajdowały się w spożywanych przez nas warzywach, nie będziemy mieli z nich żadnego pożytku, jeśli warzywa spożywamy bez dodatku tłuszczów.

Z tego względu sałatkę zawsze warto skropić oliwą z oliwek lub do warzyw wkroić awokado.

Brak pełnowartościowego białka

Opierając dietę tylko i wyłącznie na warzywach nie dostarczymy aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć. Potrzebujemy dostarczyć je z zewnątrz.

Jeśli w diecie znalazłyby się również zboża, nasiona oraz warzywa strączkowe – ich odpowiednia kombinacja w diecie pozwoliłaby na dostarczenie niezbędnych aminokwasów.

Brak kwasów tłuszczowych

Tłuszcze pełnią szereg ważnych funkcji w naszym organizmie.

Z tego względu nie możemy z nich zrezygnować lub drastycznie obniżyć ilość ich spożycia.

Tłuszcze to nie tylko energia, ale również NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczamy kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6.

Właściwa ich podaż sprzyja regulacji przebiegu wielu przemian metabolicznych i może być pomocna w zmniejszaniu nadmiernej masy ciała.

Tłuszcze te są także potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i układu nerwowego. Ich brak sprzyja arytmiom, przyczyniać się może do obniżenia samopoczucia, a nawet depresji.

Dieta uboga w kalorie – głodówka

Większość warzyw jest niskokaloryczna. Opieranie diety tylko i wyłącznie na warzywach jest pewnym rodzajem głodówki. Stosowanie diety ubogiej w kalorie przed dłuższy czas nie jest dobrym pomysłem.

Podsumowując, jedząc same warzywa/stosując głodówki bardzo ciężko jest wytrwać na diecie. W rezultacie najczęściej tego typu pomysły kończą się przeplataniem okresów głodówki i obżarstwa. Zamiast tak radykalnych kroków, które koniec końców nie przynoszą niczego dobrego, lepiej jest zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze.