Lion's mane - Czynnik Wzrostu Nerwów

Często zastanawiamy się, w jaki sposób można wydajnie i bez większych problemów poprawić pamięć, koncentrację, zdolności uczenia się czy nastrój w ciągu dnia. Licznego rodzaju obowiązki w postaci specyfikacji wykonywanego zawodu, nauki lub treningów wymuszaną na nas funkcjonowanie układu nerwowego czy połączenia nerwowo-mięśniowego zawsze na 100%.

Bez wątpienia podstawą prawidłowej pracy mózgu i tego, jak się czujemy w ciągu dnia, jest odpowiednia dieta i regeneracja, czyli zalecana ilość dobrej jakości snu. Nie zawsze niestety można w swoim życiu ułożyć wszystko tak idealnie. W sytuacji takiej są w stanie pomóc nam suplementy, dzięki którym mamy możliwość poprawić zdolności intelektualne i wyciągnąć pozytywne efekty ich stosowania.

Charakterystyka

Jednym z nich, bez wątpienia jest coraz bardziej popularna soplówka jeżowata, bardziej znana pod nazwą – Lion's mane. Jest to gatunek grzyba należący do rodziny soplówkowatych. Grzyby te nazwę swoją zawdzięczają dość specyficznemu wyglądowi, przypominającemu lwią grzywę czy małpią głowę. Stąd też pochodzi ich nazwa. Mają one około 10-20 cm wielkości i rosną głównie na drzewach dębów, buków, orzecha i jabłoni. Jego właściwości smakowe i zdrowotne znane są od setek lat w rejonach Azji.

Skład

Naukowcy z Uniwersytetu Technicznego w Weihenstephan w trakcie przeprowadzanych badań wykryli w nim aż 34 substancje aktywne, m.in.:

  • 27 aminokwasów (150% więcej niż w innych grzybach),
  • witamina D3,
  • składniki mineralne (cynk, potas, żelazo, selen, fosfor, german, sód),
  • polisacharydy (beta-glukany),
  • polipeptydy,
  • esencjonalne kwasy tłuszczowe,
  • diterpeny kjatanowe (erinacyny),
  • hericenon (A, B, Y-A-2).

Właściwości

Uważa się, że wchodzące w skład soplówki jeżowatej wyjątkowe związki: hericenon i erinacyny mają zdolności do wywoływania syntezy czynnika wzrostu nerwów (NGF) w żywym organizmie oraz poza nim (in vivo, in vitro). Jest on czynnikiem życia komórek nerwowych. Dzięki możliwości jego stymulacji jesteśmy w stanie poprawić zdolności kognitywne, a co za tym idzie poprawić zdolność do skutecznego myślenia w sytuacjach nieprzewidywalnych i niepewnych. Co ciekawe, w wyniku obserwacji badawczych, naukowcy wysunęli wnioski, iż niski poziom NGF związany jest z chorobami Alzheimera, demencją, neuropatią czuciową. Niestety produkcja syntetyczna erinacyny i hericenonu okazała się bardzo droga i ciężka w wykonaniu. W związku z tym pozostaje praca na ekstrakcją ich z soplówki jeżowatej.

Badania nad lion's mane dają spore możliwości walki z tymi chorobami i być może w przyszłości uzyskane zostaną zdecydowanie lepsze efekty leczenia.

W badaniu przeprowadzonym w 2009 roku wzięło udział 30 osób z zaburzeniami kognitywnymi. Chorzy otrzymywali suplementację 250 mg ekstraktu z soplówki jeżowatej 3 razy dziennie, przez 16 tygodni. Następnie poddano ich obserwacji przez kolejne 4 tygodnie. W grupie osób, która stosowała suplementację, zaobserwowano poprawę zdolności umysłowych w porównaniu z placebo.

Wśród innych cennych właściwości lion's mane wyróżnić należy pozytywny wpływ polisacharydów w nim obecnych na funkcjonowanie i pracę układu trawiennego. Zaobserwowano pozytywny wpływ na nieżyt żołądka, problemy trawienne, takie jak: zgaga, nudności, refluks, a nawet walkę z nowotworami żołądka. Wszystko to dzięki właściwościom ochronnym polisacharydów na błonę śluzową żołądka.

Badanie z 2011 roku przeprowadzone przez Department of Molecular Science and Technology w Korei wykazało pozytywny wpływ na redukcję guza raka jelita grubego, nawet o 38 i 41%. Zaobserwowano aktywację makrofagów i hamowanie angiogenezy nowotworu po zastosowaniu lion's mane.

Podsumowanie

Ekstrakt z lion's mane zaliczany jest do nootropików. Dzięki swoim właściwościom jest w stanie w znacznym stopniu wpłynąć na pracę i zdolności umysłowe, co można wykorzystać w umiejętny sposób w trakcie trudniejszych okresów nauki, pracy, treningu, a w przyszłości może nawet w leczeniu ciężkich chorób.