Białko serwatkowe a serwatka

Znane są nam pojęcia takie jak serwatka i białko serwatkowe. Jaka jest między nimi różnica?

Białko serwatkowe to podstawa wielu popularnych odżywek białkowych, które są dostępne w formie koncentratów WPC lub izolatów WPI. Wybierane są przez sportowców głównie z powodu wysokiej wartości biologicznej (uzupełniają braki w diecie) i dużej zawartości aminokwasów egzogennych (w tym także BCAA). Charakteryzują się także lekkostrawnością, dość dobrą rozpuszczalnością i walorami smakowymi. Potocznie często nazywane jest one serwatką, jednak prowadzić to może do wielu nieporozumień, ponieważ "serwatka", czyli skrót myślowy od odżywki białkowej, a prawdziwa serwatka - to dwa zupełnie różne produkty.

W prawidłowej terminologii serwatkę otrzymujemy w procesie produkcji serów i kazeiny. Jest to produkt uboczny uzyskiwany po koagulacji mleka. Nie jest to najbardziej wartościowe źródło białka, ale ma zastosowanie jako surowiec do uzyskiwania dobrych jakościowo protein, na których bazują odżywki białkowe stosowane przez sportowców w celach redukcyjnych czy budowy masy mięśniowej.

Sama serwatka złożona jest z około 13-15% protein oraz laktozy. Laktoza to cukier mleczny i niestety często nie jest tolerowana przez żołądek, szczególnie spożywana w nadmiarze. Bywa przyczyną wzdęć, biegunek, gazów. Usuwana jest jednak w procesie produkcji białka serwatkowego, dlatego też odżywki białkowe nie zawierają jej wcale, bądź jedynie śladowe ilości. Choćby z tego powodu dość znacząca jest różnica pomiędzy białkiem serwatkowym a serwatką.

Pierwsze zawiera zdecydowanie więcej wartościowego białka i pozbawione jest cukru mlecznego, dlatego też trzeba uważać na to, co się kupuje, gdyż często sprzedawcy wykorzystują niewiedzę osób, które dopiero wchodzą w świat suplementów, sprzedając zwykłą serwatkę w proszku, która zachęca ceną, ale z wartościową odżywką białkową nie ma zbyt wiele wspólnego. Oba produkty mają różne właściwości odżywcze, inny proces produkcji oraz odmienne przeznaczenie. Nie można też powiedzieć, że serwatka jest całkowicie nieprzydatna. Jak już zostało wspomniane, jest ona surowcem, z którego "wyciąga się" to, co najlepsze na rzecz produkcji innych produktów.

Podsumowując, jeżeli zależy nam na uzupełnieniu diety o wartościowe białko wybierajmy odżywkę białkową opartą na białku serwatkowym. Oprócz lepszych walorów smakowych dostarczy nam także dużo więcej cennych aminokwasów.