Dlaczego warto jeść oliwki?

Oliwki kojarzone są głównie z kuchnią śródziemnomorską. Nie bez powodu. Zarówno oliwa, jak i oliwki są jej nieodłącznym elementem. Oliwki świetnie komponują się z białymi serami, zwłaszcza w sałatkach, stanowią idealną przekąskę, a także świetny dodatek do kanapek, pizzy, dań mięsnych i rybnych. Oliwki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Dlaczego warto je jeść?

Podstawowe informacje

Oliwki pochodzą z terenów Palestyny i Syrii. W strefie śródziemnomorskiej oliwki uprawia się już od 4 tysięcy lat.

Dopiero po tym jak Amerykanie udoskonalili metody uprawy oliwek i tłoczenia oliwy z oliwek – stała się ona popularna na całym świecie, również w Polsce.

Oliwki występują w wielu odmianach. Ich kolor nie ma jednak nic z nimi wspólnego. Skąd więc biorą się oliwki zielone lub oliwki czarne? Różnice wynikają ze stopnia ich dojrzałości oraz rodzaju obróbki przemysłowej. Oliwki czarne są bardziej dojrzałe niż oliwki zielone. Zielone oliwki zbierane są wcześniej. Dlatego też czarne, dojrzałe oliwki mają mniej goryczy i więcej związków mineralnych. Zielone oliwki chroni się przed dostępem powietrza – by nie dojrzewały i nie zmieniały barwy. Oliwki czarne mają natomiast dostęp do powietrza i pod wpływem procesu utleniania zmieniają barwę z zielonej na czarną.

Dlaczego warto włączyć oliwki do swojej diety?

Zawierają zdrowy kwas oleinowy

Kwas oleinowy zawarty w oliwkach jest pożądanym składnikiem diety. Odpowiada on za zmniejszenie aktywności genu odpowiedzialnego za występowanie raka piersi, chroni serce oraz naczynia krwionośne. Regularne spożywanie kwasu oleinowego zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Mają mało kalorii

Oliwek nie muszą obawiać się osoby będące na diecie. Z powodzeniem mogą włączyć je do swojego menu. Są bowiem niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika, dzięki czemu sprzyjają uczuciu sytości po posiłku. W 100 gramach dostarczają około 150 kcal. 10 oliwek waży około 25 g i dostarcza około 30 kcal.

Zawierają dużo cennych minerałów i witamin

Oliwki bogate są w witaminy z grupy B, prowitaminę A, witaminy C i E.

Zawartość witamin świetnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy C i E to przeciwutleniacze niezbędne w walce z wolnymi rodnikami.

Warto zwrócić też uwagę na związki mineralne. W oliwkach znajdziemy potas, magnez i wapń.

Są naturalnym probiotykiem

Świeże, zerwane prosto z drzewa oliwki są gorzkie i nie nadają się do jedzenia. Dlatego też najczęściej jada się je w formie fermentowanej. Mają więc wszystkie zalety kiszonek, a zatem wywierają korzystny wpływ na układ pokarmowy, florę bakteryjną, a także na wzmocnienie odporności. By oliwki miały działanie probiotyczne, kupując je musimy zwrócić uwagę, czy znajdują się w zalewie solankowej czy octowej. Właściwa jest zalewa solankowa, która umożliwia naturalną fermentację.

Uznawane są za naturalny afrodyzjak

W mitologii i sztuce narodów śródziemnomorskich oliwki uchodzą za symbol młodości i płodności.

Podsumowując, ze względu na cenne składniki, zdecydowanie warto włączyć oliwki do diety. Z pewnością wzbogacą one również smak potraw.