Właściwości lecznicze dyni, o których nie wiedziałeś!

Dynia to wspaniałe warzywo, które prócz energetyzującego koloru zachęca do jedzenia z powodu walorów smakowych i odżywczych. Ma niewiele kalorii i można z niej przyrządzić praktycznie wszystko - od zupy po przepyszne ciasta. Warto zaplanować w swoim jadłospisie kilka jesiennych dań z dynią w roli głównej.

Pomarańczowe źródło witamin i młodości

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały. Najbardziej drogocenna odmiana to ta o pomarańczowym miąższu. Im intensywniejszy kolor, tym więcej wartości odżywczych i witamin. Dynia zawiera witaminę C, A, E, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Jest w bogata w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Substancje zawarte w miąższu dyni mogą stymulować regenerację komórek trzustkowych i regulować aktywność insuliny. Według naukowców, ekstrakt z dyni może działać również profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę typu 2. Sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy, gdyż ma dosyć wysoki indeks glikemiczny wynoszący 75.

Wspaniałe kolory różnych odmian dyni to sprawka barwnika roślinnego: beta – karotenu. Jest to substancja o właściwościach leczniczych i przeciwutleniających. Hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne i działa przeciwnowotworowo. Badania wykazały, że może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, płuc i jelita grubego.

Pestki naturalnym afrodyzjakiem?

Dynia i jej pestki to idealne warzywo dla mężczyzn dbających o zdrowie i formę. Zapobiegają zapaleniu i rozrostowi prostaty. Badania naukowe potwierdziły, że zjadanie dużych ilości pestek obniża ryzyko zachorowania na choroby gruczołu krokowego. Dynia jest również źródłem najbardziej przyswajalnego cynku. To duży plus dla mężczyzn, gdyż cynk powoduje mnóstwo dolegliwości związanych z prostatą oraz wpływa na czynność jąder. Jak się okazuje, mężczyźni mają czterokrotnie większe zapotrzebowanie na cynk niż kobiety.

Pestki dyni są również naturalnym afrodyzjakiem, który może wpływać na poprawę życia seksualnego. A zawdzięczają to witaminie E, zwanej witaminą płodności.

Wsparcie podczas odchudzania

Dynia jest warzywem niskokalorycznym i dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego. Jest bogata w białko, a nie tuczy. Idealna podczas odchudzania. Ma również właściwości odkwaszające, pomaga w oczyszczaniu toksyn z organizmu i przyspiesza przemianę materii. Warto więc wprowadzić ją do naszego jadłospisu.

To wszechstronne warzywo sprawia, że nasze pomysły nie skończą się na zupie dyniowej. Inspiracji jest mnóstwo, ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Możemy ją smażyć, przygotowując aromatyczny dżem z dodatkiem pomarańczy, czy gotować w formie zup z różnorodną kombinacją przypraw i mleka kokosowego. Warzywo to nadaje się również do pieczenia ciast, ciasteczek czy przygotowywania fit deserów. Aby nie tracić wartości odżywczych z dyni, można ją upiec w piekarniku, a przygotowane puree przechowywać w lodówce, dodają do różnych potraw np. sałatek, zapiekanek czy owsianek.

Posiada bardzo małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego jest doskonałym produktem dla dzieci, ludzi starszych i cierpiących na niewydolność nerek, problemy z wątrobą, otyłość i zaburzenia przemiany materii.