Jesienna aura puka do naszych okien. Nie da się ukryć, że dni stają się coraz krótsze, poranki chłodniejsze, a nasza letnia garderoba nie opuści szafy przez długie miesiące. Deszczowa pogoda sprawia, że jesteśmy mniej energiczni, mamy mniej sił witalnych i pozytywnej energii. Ciężko wstawać z uśmiechem na twarzy, kiedy nie towarzyszą nam promienie słoneczne. Aktywność fizyczna i dieta na pewno pomogą nam przetrwać ciężkie dni. Możemy również wspomóc się rozgrzewającymi przyprawami, które wzmocnią nasz organizm i dodadzą aromatu codziennym posiłkom.

Curry

To przyprawa o silnych właściwościach rozgrzewających, wspomaga spalanie tłuszczu, metabolizm oraz perystaltykę jelit. W jej skład wchodzą: chilli, pieprz, gałka muszkatołowa, kardamon, kozieradka, goździki, cynamon, imbir i kmin rzymski.

Zastosowanie: idealna do zup i dań mięsnych. Doskonale pasuje do warzywnych dań jednogarnkowych typu dhal.

Kurkuma

Jest to kłącze bardzo podobne do imbiru, wykorzystywane w kuchni od wielu lat. Kupujemy ją w formie żółtego proszku, który kolor zawdzięcza substancji zwanej kurkuminą. Kurkuma ma działanie antybakteryjne, hamuje stany zapalne, wspomaga procesy leczenia, oczyszcza organizm z toksyn, redukuje zły cholesterol. Pomaga na dolegliwości trawienne oraz ma działanie antynowotworowe. Dużą przyswajalność ma w połączeniu z pieprzem.

Zastosowanie: idealna do zup, dań jednogarnkowych, sosów do sałatek na bazie oliwy, kasz i ryżu.

Kmin rzymski

Nie mylić z kminkiem, gdyż to zupełnie inna przyprawa. Kmin, zwany również kuminem, pobudza trawienie, działa rozkurczowo, moczopędnie, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Przyspiesza laktację i łagodzi nudności u kobiet w ciąży.

Zastosowanie: do dań ciężkostrawnych, mięsnych, duszonych i grillowanych, do warzyw wzdymających z fasolą i bakłażanem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni portugalskiej i hiszpańskiej.

Tymianek

To bardzo niedoceniana przyprawa o działaniu rozgrzewającym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym. Wspomaga  leczenie przeziębienia, gardła oraz zapalenia oskrzeli.

Zastosowanie: doskonały do dań mięsnych i rybnych, wspaniale uzupełnia smak pasztetów, farszów, wędlin i gulaszy. Świetnie wspomaga leczenia gardła poprzez płukanki czy herbatkę tymiankową z miodem.

Cynamon

Rozgrzewający, o mocnym działaniu oksydacyjnym, stosowany przy przeziębieniach, stanach zapalnych i ogólnym osłabieniu organizmu. Ma działanie przeciwbakteryjne i antygrzybicze.

Zastosowanie: słodkawy i korzenny smak sprawia, że doskonale nadaje się do naparów ziołowych, ciast, deserów, śniadań na słodko i kawy.  

Goździki

Bardzo aromatyczna przyprawa w kształcie kwiatów. Wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje układ trawienny i oczyszcza z toksyn. Goździki zawierają przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się organizmu.

Zastosowanie: goździki mają słodko-cierpki smak i nadają się do herbat, naparów ziołowych, kompotów, pieczonych jabłek i wypieków. Można je dodać do kapusty, dziczyzny i pieczonych mięs.

Imbir

Kolejna rozgrzwająca przyprawa, idealna przy wychłodzeniu organizm i pierwszych oznakach przeziębienia. Imbir powinien towarzyszyć nam przez cały okres zimowy, gdyż działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo, łagodzi ból i zmniejsza stany zapalne stawów.

Zastosowanie: ostry i cierpki smak sprawia, że nadaje się do wielu potraw mięsnych i warzywnych, do zup, sosów, marynat i sałatek. Pasuje również do naparów ziołowych, herbat oraz ciast i deserów.

Czosnek

Znany ze swoich właściwości i często używany na wzmacnianie odporności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antygrzybiczo. Zawiera naturalny antybiotyk oraz chroni jelita wpływając na utrzymanie flory bakteryjnej.

Zastosowanie: do potraw mięsnych i warzywnych, mięs zapiekanych, grillowanych, duszonych. Idealny do sosów, sałatek, pasztetów i wędlin.