Czy zawsze, gdy odczuwamy ból musimy sięgać po Ibuprom lub inne tabletki przeciwbólowe? Jakie naturalne substancje mogą okazać się równie skuteczne, co leki przeciwbólowe? Okazuje się, że nie zawsze musimy sięgać od razu po tabletki. W dzisiejszym artykule przedstawię kilka naturalnych substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Wiśnia

Wiśnia to niewielki owoc pestkowy należący do tej samej rodziny różowatych co morele, brzoskwinie i śliwki. Wyróżniamy dwa typy wiśni: słodkie oraz kwaśne.

Wiśnie pochodzą z Europy i zachodniej Azji. Datowane są na co najmniej 300 lat p.n.e., kiedy to zostały opisane przez greckiego botanika Teofrastusa.

Składniki odżywcze wiśni

Kwaśne wiśnie zawierają mniej kalorii niż wiśnie słodkie. Odpowiednio znajdziemy z nich 58kcal/100g i 70kcal/100g. W wiśniach kwaśnych znajdziemy więcej witaminy A, odpowiednio 1000j.m./100g do 110 j.m./100g owoców.

W wiśniach znajdują się flawonoidy, melatonina oraz alkohol perillylowy. Obie odmiany wiśni to doskonałe źródło witaminy A i C, a także miedzi i manganu.

Wiśnie, podobnie jak owoce jagodowe, zawierają dużo flawonoidów, w tym cyjanidyny, antocyjanidyny oraz proantocyjanidyny. Są one odpowiedzialne za nadawanie owocom głębokiej czerwono-niebieskiej barwy. Im wiśnia ciemniejsza, tym więcej flawonoidów w niej znajdziemy.

Flawonoidy zawarte w wiśni wykazują wiele korzyści zdrowotnych. Wykazano ich zdolności do działania antyoksydacyjnego oraz przeciwbólowego. Polegać ma ono na hamowaniu aktywności i wytwarzaniu czynników prozapalnych na poziomie komórkowym. W konsekwencji prowadzi to do zmniejszenia objawów stanu zapalnego, w tym odczuwania bólu.

W wiśniach znajduje się nawet 26,6mg antocyjanidyn na 100g owoców. Ich skuteczność w hamowaniu czynników prozapalnych okazuje się być porównywalna do skuteczności osiąganej przy pomocy Ibuprofenu i Naproxenu.

Z kolei cyjanidyna - inny flawonoid występujący w wiśniach – wykazuje działanie porównywalna do aspiryny.

Sweet and sour cherry phenolics and their protective effects on neuronal cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry

Imbir

Imbir to przyprawa o ogromnej mocy, stosowana od ponad 2000 lat. Posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające.

Imbir wykazał swoje działanie przeciwzapalne w kilku badaniach. Zawarte w imbirze aktywne związki – gingerole i szogaole – hamują szklaki zapalne cyklooksygenazy COX-2, a także lipooksygenazy.

Okazuje się, że imbir może być tak skuteczny przy zwalczaniu bólu jak ibuprom.

Pokazuje to m.in. badanie przeprowadzone na 150 studentkach mających silne bóle menstruacyjne.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216660

Olej z imbiru okazał się również skuteczny w zwalczaniu bólu kolan u osób z chorobą zwyrodnieniową.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709

Kurkuma – kłącze ostryżu

Kwitnąca na żółto kurkuma należy do rodziny roślin imbirowatych. Jej kłącza suszy się, a następnie mieli na proszek. Jego głównym składnikiem jest kurkumina.

Kurkumina uznawana jest za środek przeciwzapalny i przeciwutleniający. Jej przeciwzapalne działanie wykazano w licznych badaniach.

Kurkumina znalazła się wśród najsilniejszych środków przeciwzapalnych i przeciwproliferacyjnych. W medycynie chińskiej oraz ajurwedyjskiej kurkuma uznawana jest za skuteczny środek przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy, a także przeciwgrzybiczy.

Przeciwzapalne właściwości kurkuminy wiążą się z upośledzeniem aktywacji jądrowego czynnika transkrypcyjnego NF-κB. Hamowanie aktywności NF-κB obniża ekspresję genów odpowiedzialnych za powstawanie białek biorących udział w procesie zapalnym.

Kwercetyna

Kwercetyna to organiczny związek pochodzenia roślinnego z grupy flawonoli. Jej naturalnym źródłem występowania są kwiaty głogu i kasztanowca, a także jabłka, cebula, herbata, ciemne winogrono, ziele estragonu.

Podobnie jak inne flawonoidy, kwercetyna wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Kwercetyna zaliczana jest również do jednego z najcenniejszych składników przeciwalergicznych.

Czosnek

Czosnek znany jest od dawna głównie ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze. Zyskał nawet miano naturalnego antybiotyku. Regularne spożywanie czosnku pomaga zachować pełnię zdrowia. Czosnek wykazuje nie tylko działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, ale również przeciwbólowe. Może stanowić zarówno składnik diety, jak również może być stosowany miejscowo w formie okładów na miejsca objęte bólem.

Podsumowując, naturalnych substancji zwalczających ból i stany zapalne jest dużo więcej niż te, które zostały wymienione w artykule. Warto zwrócić uwagę na to, że powszechnie stosowane środki przeciwbólowe wywołują szereg skutków ubocznych o różnym nasileniu. Substancje naturalne nie wykazują takich negatywnych właściwości. Dlatego warto po nie sięgać.