Termogeniki - znaczenie w procesie odchudzania

Kontrolowana gorączka, naturalne podwyższenie temperatury ciała, suplementy i żywność przyspieszające termogenezę. Tak w skrócie można opisać termogeniki, czyli produkty, które motywują organizm do zwiększania temperatury ciała. Po co wspomagać się takimi suplementami? Jak możemy wykorzystać termogenezę w procesie odchudzania?

Kilka słów o termogenezie

To proces, podczas którego organizm wytwarza ciepło i utrzymuje stałą temperaturę ciała. Termin ten związany jest zarówno z wysiłkiem fizycznym, jak i metabolizmem. Ciepło wytwarza się podczas aktywności fizycznej oraz  w trakcie termogenezy poposiłkowej. Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest związane z metabolizmem i podnoszeniem temperatury po każdym posiłku. To właśnie dzięki trawieniu zwiększamy zużycie energii, a także spalamy tłuszcz.  Proces odchudzania można wspomóc różnymi sposobami, a jednym z nich będzie skorzystanie z mocy naturalnych termogeników.

Produkty, które pomagają spalać tłuszcz

Produkty termogenne pomagają w procesie osiągnięcia wymarzonej wagi. Do wyboru mamy suplementy stworzone z naturalnych termogeników albo uzupełnienie codziennej diety produktami spożywczymi, które podnoszą temperaturę ciała i pomagają spalać tkankę tłuszczową.

Do najpopularniejszych termogeników, które mogą być składnikiem posiłków należą: kawa, herbata czerwona i zielona, wino, kakao, ostre przyprawy (pieprz, czosnek, papryka ostra, imbir), karczoch i mango afrykańskie, a dokładniej jego nasiona, które zawierają polifenole regulujące pracę hormonów otyłości. Również guarana zawierająca guaraninę, substancję działającą podobnie do kofeiny, może wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej podczas termogenezy.

Czy termogeniki są niebezpieczne dla zdrowia?

Podczas suplementacji nie warto ryzykować i zażywać zbyt dużej ilości termogeników. Jest to niebezpieczne dla zdrowia. Może powodować obniżenie apetytu, bezsenność, rozdrażnienie, problemy z sercem, uzależnienie czy zagrażającą życiu  hipertermię. Warto wykorzystywać termogenezę podczas odchudzania, jednak po konsultacji z dietetykiem.

Tkankę tłuszczową możemy zredukować poprzez zmniejszenie kaloryczności diety i stworzenie tak zwanego deficytu energetycznego lub zwiększając proces termogenezy poprzez aktywność fizyczną i spożywanie produktów termogennych. Podstawą jest zbilansowana dieta i odpowiednia dawka ruchu, a produkty termogenne mogą być wsparciem w tym procesie.