Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czekolada na odchudzanie?

Czekolada na odchudzanie?
Praktycznie każdy ją uwielbia! Jest smaczna, słodka, rozpływa się w ustach i doskonale poprawia humor. Czekolada to jeden z najbardziej popularnych i ulubionych przez wszystkich słodkich przysmaków. Jednak często musimy z niej zrezygnować, kiedy w grę wchodzi nasza sylwetka i zdrowa dieta. Czy czekolada może być zdrowa? Okazuje się, że tak!

Pokarm Bogów

Czekoladę wytwarza się z nasion kakaowca. To właśnie ziarna tej rośliny odpowiedzialne są za wszystkie prozdrowotne właściwości, które znajdziemy w czekoladzie, dlatego już od 1753 często nazywana była „pokarmem bogów”. Czekolada może więc być zdrowa, jeśli unikniemy przetwarzania i wysokich temperatur. Najwięcej korzyści otrzymamy poprzez zjedzenie surowej czekolady bez żadnych dodatków.

Surowa czekolada

Kakaowiec jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł przeciwutleniaczy (polifenole, katechiny i epikatechiny), magnezu, żelaza, chromu, manganu, cynku i miedzi. Wysuszone nasiona kakaowca zawierają bardzo wysoką dawkę witaminy C, około 44 g na 100 g. Niestety znika ona po obróbce chemicznej i przetworzeniu. Surowe ziarno kakaowca zawiera również kwasy tłuszczowe omega 6, które po przetworzeniu wywołują stany zapalne. Ziarna kakaowca zawierają również fenyloetyloaminy (PEA), anandamid, tryptofan, serotoninę, błonnik i metyloksantyny.

Ziarna kakaowca wspierają działanie układu krążenia i przywracają naturalną równowagę emocjonalną. Jest to jeden z najlepszych produktów należących do grupy superfoods. Flawonole kakaowca działają korzystnie u osób starszych, poprawiają funkcjonowanie mózgu i zaburzenia funkcji kognitywnych. Surowa czekolada ma więc bardzo dużo prozdrowotnych właściwości.

Odchudzająca działanie kakaowca

Fenyloetyloaminy (PEA) to związki chemiczne, które występują w ziarnach kakaowca. Są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury, dlatego spożywanie nieprzetworzonych ziaren pozwoli czerpać z nich korzyści. Okazuje się, że dzięki PEA miłość i czekolada są bardzo powiązane, gdyż fenyloetyloaminy są produkowane przez zakochaną osobę! Odpowiednie stężenie PEA oraz dawka magnezu sprawia, że zmniejsza się łaknienie. Z tego powodu kakaowiec sprawdza się w dietach odchudzających oraz poprawia samopoczucie. Jego ziarna nie zawierają także cukru, a w zależności od odmiany, zawierają około 50% bardzo dobrych tłuszczy.

Zdrowa czekolada powinna się składać tylko z jednego składnika – ziaren kakaowca. Wszystkie inne składniki, takie jak cukier, nabiał, substancje chemiczne, konserwujące i niezdrowe dodatki, zaburzają jej zdrowotne właściwości.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.