Dlaczego napoje sportowe zawierają sód i węglowodany?

Napoje sportowe to bardzo ważny element sportu i codziennych treningów. Każdy, kto trenuje regularnie lub uprawia zawodowo sport, zdaje sobie sprawę, że do odpowiedniego nawodnienia często nie wystarczy woda. Dlaczego tak się dzieje? Jakie funkcje w napojach sportowych pełnią sód i cukry. Dlaczego są potrzebne?

 

Regulacja pragnienia

Regulacja uczucia pragnienia to jedna z najważniejszych funkcji sodu w napojach sportowych. Wszystko zależy od tego, czy chcemy odpowiednio nawodnić organizm. Sód nie ma bezpośredniego wpływu na wydolność, ale ma jedną ważną zaletę: zwiększa pragnienie. To naturalny mechanizm, dzięki któremu dostarczymy odpowiednią ilość wody do naszych tkanek. Wypicie samej wody podczas bardzo intensywnego treningu sprawi, że bardzo szybko zredukujemy uczucie pragnienia. To nie znaczy jednak, że równie szybko nawodnimy organizm. Dlatego duże znaczenie ma to, kiedy wybieramy samą wodę, a kiedy decydujemy się na napój sportowy zawierający odpowiednią dawkę węglowodanów.

Woda rozpuszcza sód i redukuje uczucie pragnienia. Odpowiednia ilość sodu (w przedziale 0,5 – 0,7 g/l)  w napoju sportowym zachęca do spożycia większej ilości płynów.

Czy cukry też są potrzebne?

Napoje sportowe zawierają odpowiednią ilość węglowodanów. Zadaniem cukrów jest przyspieszenie absorpcji wody oraz szybkie dostarczenie odpowiedniej dawki energii. Bardzo mocno rozcieńczone  napoje hipotoniczne i izotoniczne pobudzają absorpcję wody z jelita cienkiego. Bardziej skoncentrowane napoje, zwane hipertonicznymi, zawierają ponad 8% cukru i przyczyniają się do zwolnienia metabolizmu. Dzięki temu zmniejszają szybkość uzupełniania płynów. Węglowodany mają wpływ na wydolność. Badania pokazują, że spożycie dodatkowych węglowodanów podczas ćwiczeń pomaga utrzymać optymalny poziom glukozy we krwi, a tym samym zwiększyć wydolność.

Tajemnicze polimery glukozy

Są to łańcuchy zawierające od 4 do 20 cząsteczki glukozy i otrzymywane są podczas procesu nazywanego hydrolizą skrobi kukurydzianej. Wykorzystanie ich w napojach sportowych sprawia, że możemy osiągnąć wyższą koncentrację węglowodanów przy niższej osmolalności. Zwykle są to przedziały od 10 do 20 g na 100 ml. Są one dodatkowo mniej słodkie niż cukier, dzięki czemu otrzymany napój nie będzie miał mdłego smaku.