Produkty zwalczające stany zapalne

Stan zapalny to fizjologiczna reakcja obronna organizmu na walkę z „intruzem”. Jest procesem ważnym i potrzebnym w naszym organizmie. Problem pojawia się wówczas, gdy przybiera on formę przewlekłą. Przewlekły stan zapalny nie daje tak wyraźnych objawów. Rozwija się powoli i stopniowo niszczy zdrowe komórki. Może współistnieć z wieloma jednostkami chorobowymi lub umożliwiać ich rozwój. Mowa m.in. o cukrzycy, chorobach serca i układu krążenia, nowotworach, chorobach Parkinsona, Alzheimera, alergiach i chorobach autoimmunologicznych.

Pierwszym i podstawowym krokiem w kierunku zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie jest znalezienie jego głównych przyczyn i w miarę możliwości ich eliminacja.

Dopiero drugim krokiem będzie włączenie do diety naturalnych substancji o działaniu przeciwzapalnym.

W dzisiejszym artykule poznasz 10 produktów, które warto włączyć do swojego menu i regularnie spożywać, po to by skutecznie walczyć ze stanem zapalnym organizmu.

Ryby bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 - DHA i EPA - pomagają w zwalczaniu stanu zapalnego. Najwięcej korzystnych kwasów tłuszczowych znajdziemy w tłustych rybach morskich – łosoś, śledź, makrela, halibut, a także w pstrągach.

Ryby jadać powinniśmy minimum raz w tygodniu. Typowa porcja ryby morskiej dostarcza około 600-700 mg EPA i DHA.

Mięso dziko żyjących i wypasanych trawą zwierząt

Niesamowite jest to, jak bardzo poprawia się jakość i skład tłuszczów u zwierząt karmionych trawą. Zawierają one dużo więcej kwasów Omega 3 niż mięso pochodzące od zwierząt z gospodarstw stosujących standardowe praktyki przemysłowe.

Dobrej jakości wołowina czy mięso dzikich zwierząt to produkty, które warto umieścić w swoim menu.

Kurkuma

Korzeń kurkumy to podstawowa przyprawa kuchni indyjskiej. Cennym składnikiem jest substancja zwana kurkuminą. To właśnie ona wykazuje właściwości przeciwzapalne. Wiążą się one z upośledzeniem aktywacji jądrowego czynnika transkrypcyjnego NF-κB. Hamowanie aktywności NF-κB obniża ekspresję genów odpowiedzialnych za powstawanie białek biorących udział w procesie zapalnym.

Działanie kurkuminy w zmniejszaniu stanu zapalnego, gojeniu ran etc. jest tak silne, jak działanie ibuprofenu. Kurkumina nie wywołuje jednak w przeciwieństwie do ibuprofenu szeregu nieprzyjemnych skutków ubocznych.

Imbir

Podobnie jak kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne przeciwko enzymowi COX-2. Uwzględnienie w diecie dodatku imbiru stanowić może istotny element profilaktyki, a także wspomagania leczenia uciążliwych niekiedy przypadłości.

Imbir wykazuje również działanie rozgrzewające. Warto sięgać po niego w czasie przeziębienia.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub naparu z miodem i cytryną, a także do dań mięsnych, jak również jako składnik koktajli.

Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste to bogate źródło przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, A i E.

Wykazują one dla organizmu działanie ochronne przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Zadbaj o to, by Twoje menu bogate było w zielone warzywa, takie jak szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, sałata, botwinka.

Ostre papryczki

Ostre papryczki zawdzięczają swój smak substancji o nazwie kapsaicyna. Kapsaicyna kojarzona jest przede wszystkim z środkami o działaniu termogenicznym. Stosowana bardzo często w preparatach przyspieszających odchudzanie.

Wynika to z wpływu na zwiększenie wydzielania katecholamin, takich jak adrenalina i noradrenalina. Za sprawą ostrego smaku wpływa również na poprawę trawienia i zmniejszenie uczucia głodu.

Kapsaicyna jest również skutecznym środkiem o działaniu przeciwzapalnym. W badaniach naukowych wykazano jej skuteczność w działaniu przeciwnowotworowym.

Borówki i jagody

Jagody to bogactwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu mogą skutecznie wspomagać zwalczanie stanów zapalnych. W ciemnych jagodach znajdziemy kwercetynę. To naturalna substancja o działaniu przeciwalergicznym, może stanowić ważny czynnik hamujący rozwój komórek nowotworowych.

Jagody i borówki sprawdzą się świetnie jako dodatek do śniadania, owocowej sałatki czy koktajlu.

Buraki

To warzywa korzeniowe bogate w liczne związki odżywcze. Znajdziemy w nich między innymi azotany. Związki te ulegać mogą w warunkach wewnątrzustrojowych przemianie do tlenku azotu. Ten natomiast działa relaksująco na mięśniówkę naczyń krwionośnych, co prowadzi do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Co więcej, wykazano również, że wpływają one na usprawnienie przepływu krwi, dotlenienie i odżywienie komórek mięśniowych. Włączenie soku z buraków do posiłków przedtreningowych może wpłynąć na poprawę zdolności wysiłkowych i większą „pompę” mięśniową.

Lepszy przepływ krwi i odżywienie organizmu przekłada się również na lepsza regenerację i szybszy powrót do zdrowia.

Ananas

W ananasie znajdziemy bromelainę, enzym, który wpływa na poprawę zdrowia stawów, zmniejszenie obrzęków, czas gojenia ran, zmniejszenie bólu i szybszy powrót do zdrowia po urazach i zabiegach.

Bromelaina przyjmowana wraz z posiłkiem wpływa na poprawę trawienia.

Brokuły

Źródło glukozynolanów. Ich częste spożywanie może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuc i żołądka. W brokułach znajdziemy również bioflawonoidy takie jak kemferol.

Podsumowując, odpowiednia dieta pomaga w zadbaniu nie tylko o odpowiednią masę ciała i wygląd sylwetki, ale również o stan naszego zdrowia i samopoczucia. Zadbaj o to, by w Twoim menu obecne były wymienione produkty.