Ile można przytyć w ciąży?

Okres ciąży to wyjątkowy czas dla każdej kobiety, a także duże wyzwanie dla organizmu. Podczas 9 miesięcy w ciele kobiety dzieje się niezliczona ilość zmian, dzięki którym dziecko może bezpiecznie rosnąć i się rozwijać. Ciąża głównie kojarzy się z przyrostem wagi. Jeszcze dziś można często spotkać się z przekonaniem, że trzeba jeść za dwóch, że można sobie na wszystko pozwolić, bo dla maluszka zrobimy wszystko. Aby dobrze zadbać o siebie i dziecko warto kontrolować przyrost masy ciała. Dlaczego?

Przyrost masy w zależności od BMI

Zalecany przyrost wagi w ciągu całego okresu ciąży, to jest 40 tygodni, to 12,5 kg. Jest to średni przyrost, a za dopuszczalny i zdrowy przyjmuje się przedział od 11,5 kg do 16 kg. Pojawianie się dodatkowych kilogramów jest często  sprawą indywidualną, która zależy od wagi wyjściowej, genetycznych predyspozycji oraz warunków w jakich przebiega ciąża (problemy zdrowotne, komplikacje, zagrożona ciąża itp.). Jeśli patrzeć na początkowy BMI, przyrost masy ciała powinien wyglądać tak:

  • niedowaga < BMI 19,8: zalecany przyrost 12,5 - 18 kg (przeciętne tempo przyrostu w 2 i 3 trymestrze - 0,5 kg/tydzień ciąży),
  • normalna 19,8-26: zalecany przyrost 11,5 – 16 kg (przeciętne tempo przyrostu w 2 i 3 trymestrze - 0,4 kg/tydzień ciąży),
  • nadwaga 26-29: zalecany przyrost 7,0 – 11,5 kg (przeciętne tempo przyrostu w 2 i 3 trymestrze - 0,3 kg/tydzień ciąży),
  • otyłość > 29: zalecany przyrost około 6,0 kg (przeciętne tempo przyrostu w 2 i 3 trymestrze – brak zalecanej wartości).

Hormony a przyrost masy w ciąży

Wiele kobiet stresuje się swoim wyglądem podczas ciąży i boją się nadprogramowych kilogramów, które może być ciężko stracić po porodzie. Przyrost wagi to zupełnie naturalna rzecz, gdyż zwiększony poziom progesteronu sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, głównie podskórnej, na udach, biodrach i brzuchu. Dodatkowy tłuszcz jest bardzo potrzebny! To zapasy, jakie magazynuje organizm na okres późnej ciąży oraz podczas karmienia piersią. Organizm dba o to, aby dziecko było w stanie przetrwać, a matka dostarczyć mu pożywienia, nawet w sytuacji, kiedy nowe zapasy tkanki tłuszczowej nie będą mogły powstawać. Podczas ciąży i tuż po porodzie wytwarza się hormon o nazwie laktogen, który zarządza zapasami tłuszczu i  sprawia, że dostarczają energii rosnącemu dziecku. Jego zadaniem jest również przygotowanie gruczołu sutkowego do laktacji.

Zbilansowana dieta to podstawa

Kobieta w ciąży nie potrzebuje dużych zapasów tłuszczu, a jedynie optymalne zabezpieczenie. Z tego powodu bardzo istotne jest stosowanie podczas ciąży zdrowej i zbilansowanej diety, która oprócz odpowiedniej ilości kalorii dostarcza również cennych witamin i składników mineralnych. Ma to duże znaczenie dla dziecka, jak  również dla matki, która oddaje rosnącemu maleństwu wszystkie swoje zapasy. Ważne, aby nie została bez odpowiedniej dawki witamin i minerałów. Pozwoli jej to szybko odzyskać siły po porodzie, zregenerować organizm i wrócić do swojej sylwetki. Zbyt duża ilość nadprogramowych kilogramów w ciąży sprzyja również gorszemu samopoczuciu kobiety, a dobry humor i odpowiednie nastawienie ma bardzo duży wpływ na rosnące dziecko.