Wiek biologiczny a dieta

Tego procesu nie da się zatrzymać, nie znaleziono na to jeszcze sposobu. Jest to część naszego życia i nic nie jest tak pewne jak proces starzenia czy śmierć. Mamy jednak wpływ na to jak będzie wyglądać nasza starość i jak będziemy się czuć w podeszłym wieku. Choć genów nie oszukamy, możemy im trochę pomóc. Wiek biologiczny nie oznacza przecież takiego samego stanu umysłu i ciała.

Telomery  w procesie starzenia

U niektórych ludzi procesy starzenia przebiegają bardzo szybko, innym możemy powiedzieć szczerze, że nic się nie zmieniają i czas jest dla nich bardzo łaskawy. To w jakim tempie będzie się starzeć nasz organizm zależy od wielu czynników. Geny, sposób odżywiania, styl życia, poziom stresu czy stosowane używki. Okazuje się, że u osób prowadzących podobny styl życia można zaobserwować różny wiek biologiczny. Odpowiadają za to tajemnicze cząstki, które pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie.

Telomery to niewielkie fragmenty chromosomu, których główną funkcją jest chronienie przed uszkodzeniem materiału genetycznego. Biorą również udział w procesie powstawania nowych komórek czyli powielaniu DNA. Z każdym podziałem komórkowym telomery stają się krótsze, potrzebują też więcej czasu by się podzielić. Ostatecznie tracą zupełnie tę zdolność rozpoczynając proces biologicznego starzenia. Moment, w którym komórka nie jest  stanie się podzielić to moment, w którym rozpoczyna się ostatni etap czyli śmierć organizmu.

Długość ma znaczenie

Kurcząc się telomery odpowiadają za starzenie się całego organizmu, mutacje komórek, mniejszą zdolność do regeneracji, bardzo słabo chronią materiał genetyczny przez co bardzo wzrasta ryzyko nowotworów oraz innych chorób. Im krótsze są nasze telomery tym krócej żyjemy.  Jak pokazują badania The Lancet Oncology proces skracania telomerów można znacząco zahamować, a nawet odwrócić. Przebadano grupę mężczyzn, którzy zmienili styl życia poprzez dietę oraz zmniejszyli poziom stresu używając technik medytacyjnych oraz jogi. Okazuje się, że długość telomerów wzrosła średnio o 10% w ciągu 5 lat, natomiast w grupie, która nie poczyniła takich zmian zawala o około 3%.

Podaż kalorii hamuje starzenie?

Równie istotnym czynnikiem hamującym procesy starzenia okazuje się kontrola dostarczanych kalorii. W procesie skracania telomerów biorą udział białka zwane sirtuinami – SIRT 1,2,3. Są one syntezowane podczas krótkotrwałego głodzenia – wtedy dochodzi do ich aktywność. Ograniczenia podaży kalorii, dłuższe przerwy w jedzeniu czy wstawanie od stołu z lekkim niedosytem zwiększa aktywność sirtuin. Przerwy w jedzeniu pozwalają uporać się organizmowi z strawionym pokarmem i przełączyć na czas odpoczynku, kiedy to znajduje chwilę na naprawę uszkodzonych komórek. Przerwy w jedzeniu wpływają nie tylko na procesy starzenia, ale również przyczyniają się do efektywnego spalania tłuszczu, zwiększenia beztłuszczowej masy ciała i zwiększonej produkcji hormonu wzrostu, który również wpływa na długość życia i występowania chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym.

Warto zapoznać się z zagadnieniem Przerywanego Postu.