Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Ryba na sportowo w trzech odsłonach

Ryba na sportowo w trzech odsłonach
Przeglądając diety młodych sportowców zamieszczane często na forach sportowych, można stwierdzić, ze jedyną znaną im rybą jest tuńczyk z puszki. Tymczasem jest wiele innych możliwości przygotowania smacznego i przede wszystkim wartościowego dania z udziałem ryb, bez konieczności bazowania na tandetnym trochę i średnio-jakościowym konserwowym tuńczyku.

Biorąc pod uwagę fakt, że dla wielu osób liczy się nie tylko wartość odżywcza i zdrowotna dania, ale także nakład czasu potrzebny na jego przygotowanie wybrałem ze swojej podręcznej książki kucharskiej kilka prostych przepisów.

Łosoś ze szpinakiem w pomidorach

Potrzebne składniki:

  • 400 g łososia (świeżego),
  • dwie łyżki oliwy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • cebula,
  • szpinak (najlepiej świeży, ale może być mrożony),
  • dwa pomidory,
  • 50 ml jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny,
  • grubo mielony pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • przyprawa ziołowa do ryb
  • i sól morska.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, sok z cytryny i przyprawę do ryb.
  2. Kawałki łososia przez około 15 minut trzymamy w marynacie.
  3. Następnie umieszczamy w rozgrzanym do 180°C piekarniku i pieczemy 15-20 minut.
  4. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek z wyduszonym czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą, do której po chwili dodajemy odrobinę jogurtu.
  5. Następnie dodajemy szpinak i pomidory i gotujemy przez pięć minut.
  6. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej.

Podając razem z upieczonym łososiem otrzymamy pyszne danie w stylu low carb.

Przepis na dwie przeciętne porcje, gdzie jedna dostarcza:

  • 45 g białka,
  • 35 g tłuszczu,
  • 15 g węglowodanów,
  • 550 kcal.

Posiłek znakomicie komponuje się z ziemniakami czy makaronem.

Dorsz gotowany na parze w marchewce

Dorsz jest dość chudą rybą, jednak zarówno ze względu na wysoką zawartość bogatego w aminokwasy rozgałęzione białka, jak i też wyjątkowe walory kulinarne stanowi cenny składnik diety. Oczywiście zamiast dorsza w przypadku tego dania znakomitym rozwiązaniem będzie również mintaj, halibut czy łosoś.

Potrzebne składniki:

  • 400 g dorsza (świeżego),
  • dwie marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • czosnek,
  • sok z cytryny,
  • odrobina masła,
  • pieprz i sól lub zioła do ryb.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę skrapiamy mocno sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb lub pieprzem i solą, a następnie zostawiamy na kilkanaście minut.
  2. Marchewkę i pietruszkę kroimy w paski i wkładamy do garnka/naczynia do gotowania na parze, na wierzch kładziemy kawałki ryby i dodajemy wyciśnięty lub pokrojony czosnek.
  3. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
  4. Rybę podajemy z łyżeczką masła.

Posiłek idealnie komponuje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Wartość odżywcza zależna jest od użytej ryby i ilości dodatków takich jak ziemniaki i masło. Tutaj obowiązuje pełna dowolność.

Sałatka z jajkiem i wędzonym łososiem

Choć ryby wędzone stanowią mniej wartościowy składnik diety niż ryby świeże, to od czasu do czasu warto je uwzględnić w swoim menu. Przygotowanie tego posiłku jest banalnie proste.

Potrzebne składniki:

  • około 200 g łososia wędzonego,
  • dwa gotowane na twardo jaja,
  • dwa pomidory,
  • trochę pora, cebuli i czosnku,
  • olej lniany lub oliwa z oliwek,
  • przyprawy: musztarda, sok z cytryny, bazylia, sól morska, pieprz, szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. Wędzonego łososia pokroić należy w kostkę.
  2. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki i drobno posiekać.
  3. Jajko ugotować na twardo i również pokroić w kostkę.
  4. Por opłukać, osuszyć i tak samo pokroić.
  5. Następnie wyciskamy obrany czosnek i wszystkie wymienione wyżej składniki przekładamy do miski.
  6. Na koniec wystarczy dodać musztardę, kilka kropel soku z cytryny i odrobinę oleju lnianego, bazylię, sól morską i pieprz i dobrze wymieszać. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.

Połowa opisanego tutaj dania dostarcza:

  • 30 g białka,
  • 18 g tłuszczu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 300 kcal. 

Oczywiście wartość odżywcza ulegnie zmianie, jeśli zjemy je z tostem czy razowym chlebem.

Podsumowanie

Możliwości podania ryby jest o wiele więcej. Warto eksperymentować w kuchni odkrywając nowe smaki i poznając własne preferencje. Pamiętać należy, że tylko smaczna i zdrowa kuchnia stanowić może alternatywę dla smacznej i… niezdrowej. Brak dbałości o smakowitość potraw, w przypadku wprowadzania rozmaitych modyfikacji diety, prędzej czy później doprowadza do zniechęcenia i powrotu do niewłaściwych nawyków żywieniowych.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.