Diety

dobre rady

  • Jeśli szukasz odpowiedniej dla siebie diety, to pamiętaj,

    że dobiera się ją - podobnie jak ubranie - zawsze indywidualnie. Dieta powinna brać pod uwagę nie tylko cel jaki przed sobą stawiamy, ale również nasze indywidualne „właściwości”, na które składa się wiek, waga, wzrost, dzienna aktywność, stan zdrowia, upodobania i umiejętności kulinarne, nietolerancje pokarmowe i wiele innych czynników.

  • Nigdy nie stosuj diet, które dostarczają mniej niż 1200kcal.

    Są one niebezpieczne dla zdrowia, poza tym gwarantują efekt jo-jo, czyli szybki powrót do dawnej wagi – najczęściej z nawiązką. Diety o skrajnie niskich kaloriach pogarszają także wygląd skóry, obniżają ogólną estetykę ciała.

  • Chciałabyś schudnąć, ale jesteś wiecznie głodna?

    Zadbaj o wyższe spożycie błonnika i produktów białkowych. Zarówno włókno pokarmowe jak i proteiny hamują łaknienie i pomagają zapanować nad rozbudzonym apetytem.

  • Unikaj masła z orzechów ziemnych

    Wbrew panującym opiniom wcale nie jest takie zdrowe. Oprócz tego, że masło z orzeszków ziemnych może zaburzyć relację niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega i omega 6, to może także zawierać pewne ilości (zmodyfikowanych pod wpływem obróbki termicznej i dostępu tlenu) utlenionych tłuszczy o wyjątkowo niekorzystnym wpływie na nasze zdrowie.

  • Jeżeli odchudzasz się bądź w niedługim czasie planujesz zacząć walkę z tkanką tłuszczową...

    znajdź grupę wsparcia wśród znajomych lub załóż dziennik na forum SFD albo w serwisie potreningu.pl . Dzięki temu będziesz mogła/mógł liczyć na wsparcie osób bardziej doświadczonych i łatwiej też będzie Ci monitować efektywność zabiegów treningowych i żywieniowych.

  • Kupując produkt żywnościowy „z promocji” zawsze sprawdzaj datę ważności.

    Często zdarza się, że sklepy wyprzedają taniej artykuły z kończącą się datą. Oczywiście nie ma w tym nic złego, jednakże warto brać to pod uwagę i nie robić zbyt dużych zapasów.

  • Masz problem z podjadaniem między posiłkami?

    Dołóż kalorii w głównych posiłkach w ciągu dnia. Często niedojadając przy śniadaniu, obiedzie czy kolacji, nadrabiamy z zapasem „w biegu”, gorzej przy tym kontrolując jakość i ilość spożywanej żywności.

  • Zimą nie musisz rezygnować z warzyw.

    Marchew, buraki, niektóre odmiany kapusty, seler, pietruszka, a także ziemniaki – tych warzyw nie powinno zabraknąć w Twojej diecie. Najprościej jest przygotować z nich zupę krem na wywarze z chudego mięsa.

  • Chcesz kupić dobry olej lniany?

    Sprawdź czy jest wysokolinolenowy. Niestety znaczna część olejów lnianych dostępnych w sklepach ma niską zawartość kwasu linolenowego (omega 3), a to w dużej mierze on odpowiada za prozdrowotne właściwości tego oleju.

  • Masz ostatnio gorszy nastrój, łatwo się denerwujesz i gorzej śpisz

    Zwiększ spożycie magnezu włączając do diety orzechy, migdały, pestki dyni, kasze i wysokomagnezową wodę mineralną. Możesz też uzupełnić dietę suplementem. Niedobory magnezu często sprzyjają właśnie takim jak wymienione wyżej objawom.