Naleśniki z nadzieniem serowo-bananowym

Tak przyrządzone naleśniki mogą okazać się pysznym deserem, jeśli tylko najdzie nas apetyt na coś słodkiego. Wartości odżywcze gotowego dania, pozwalają zakwalifikować je także jako pełnowartościowy posiłek.

 

 

Składniki podstawowe:

  • jedno całe jajo
  • mąka pszenna ziarnista 50g
  • otręby owsiane 10g
  • ser twarogowy półtłusty 50g
  • mleko 2% 50g
  • banan 100 

Składniki dodatkowe:

  • Szczypta cynamonu
  • Słodzik
  • Woda

 

Białka jaj należy lekko ubić  (można dodać odrobinę soli). Żółtka, mąkę, mleko i na końcu wodę wymieszać razem w misce. Dodać ubite wcześniej białka i dokładnie wymieszać. Należy uzyskać konsystencję ciasta do naleśników.

Naleśniki smażyć polecamy na rozgrzanej patelni teflonowej i odwracać w trakcie smażenia

Farsz:

Dodać należy do twarogu mleko, banana oraz ewentualnie odrobinę cynamonu i słodzik otrzymując farsz do nadziewania naleśników.

Wartości odżywcze (całość) 

Kcal. 525

Białko 33g

Tłuszcze 14g

Węglowodany 65g