Czego nie wiesz na temat jajek?

Jeszcze do niedawna jaja postrzegane były jako mało pożądany składnik zdrowej diety, a lekarze i dietetycy ostrzegali przed spożywaniem większych ich ilości niż dwie sztuki w tygodniu, strasząc widmem chorób układu krążenia. Dziś już wiadomo, że nawet codzienne spożywanie jajek, pomimo iż są one obfitym źródłem cholesterolu, wcale nie musi zwiększać ryzyka miażdżycy. Mało tego, badania przeprowadzone w ciągu ostatniej dekady wskazują, że regularna konsumpcja jaj może przynieść wiele pozytywnych następstw zdrowotnych!

Przeczytaj koniecznie:

Odchudzasz się? Zjedz jajko na śniadanie!

Jajko –bomba odżywcze

Jajka kojarzone powszechnie z zawartym w nich cholesterolem, tak naprawdę stanowią niezwykle obfite źródło składników odżywczych. Jajka zawierają wysokojakościowe białko bardzo zasobne w aminokwasy egzogenne, a także są źródłem witamin z grupy B, witaminy D oraz składników mineralnych. Dodatkowo jajo zawiera cenne fosfolipidy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz nieodżywcze związki o działaniu prozdrowotnym.

 Jajko wspomaga odchudzanie

Jajka stanowić mogą cenny składnik diety odchudzającej. Po pierwsze są one źródłem wysokojakościowego białka, które działa z jednej strony termogennie – zwiększając wydatkowanie energii, a z drugiej posiada zdolność do zmniejszania łaknienia. Poza tym jaja (a dokładnie żółtka jaj – których wbrew powszechnym trendom obawiać się nie należy) zawierają także związki lipotropowe takie jak cholina, korzystnie wpływające na gospodarkę lipidową organizmu.

Jajka obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Chociaż wydawać się to może zaskakujące, konsumpcja jaj może korzystnie wpłynąć na układ krążenia! Albumina zawarta w jajkach, pod wpływem działania enzymów trawiennych ulega rozłożeniu m.in. do związku zwanego owokininą, która posiada jedną niezwykle cenną cechę: działa hipotensyjnie. Owokinina blokuje działanie enzymu regulującego czynność śródbłonka - konwertazy angiotensynogenu (ACE) dzięki czemu zmniejsza opór naczyniowy, co powoduje obniżenia ciśnienia krwi.

Jajko – naturalny antybiotyk

Zapewne mało kto o tym wie, że w jajku występuje związek, który posiada zdolność do unicestwiania chorobotwórczych bakterii. Lizozym – bo o nim tutaj mowa – uszkadza ściany komórkowe bakterii i doprowadza do unieszkodliwienia patogenów. Związek ten nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej, więc nawet gotowane jajka wykazują potencjał bakteriobójczy. Jest to dość ważna  informacja, okazuje się bowiem, że regularna konsumpcja jaj może pomóc chronić nasz organizm przed infekcjami bakteryjnymi.

Podsumowanie

Jeśli unikasz jaj, niesłusznie wierząc iż ich konsumpcja negatywnie wpłynie na Twoje zdrowie – to dysponujesz przestarzałą wiedzą. Jajo kurze okazują się być niezwykle cennym składnikiem zdrowej diety, zarówno z powodu swoich walorów odżywczych, jak i właściwości prozdrowotnych i sprzyjających budowaniu sportowej formy oraz utrzymaniu nienagannej sylwetki.