Czego nie wiesz o czarnej herbacie

O ile o wyjątkowych walorach zielonej herbaty mówi i pisze się wiele, o tyle w przypadku popularnej u nas szczególnie herbaty czarnej wspomina się stosunkowo rzadko, tak jakby była jedynie małowartościowym płynem. A przecież zarówno zielona jak i czarna herbata powstają z liści tego samego krzewu, jedna i druga jest więc cennym źródłem bioaktywnych związków o nieco innych jedynie właściwościach. Gdyby jednak próbować za wszelką cenę wykazać, która wersja naparu posiada wyższy potencjał prozdrowotny wyłonienie zwycięzcy w świetle najnowszych badań okazałoby się wcale nie takie łatwe. Okazuje się bowiem, że niedoceniana herbata czarna posiada właściwości, które mogą okazać się szczególnie cenne dla osób dbających o zdrowie, kondycję i sylwetkę.

Czarna herbata – bogate źródło polifenoli

Informacje na temat zawartości związków fenolowych w zielonej herbacie często przedstawiane są w taki sposób, jakby inne odmiany herbaty owych substancji nie zawierały. Tymczasem jest to nieprawda.  Zarówno zielona jak i czarna herbata dostarczają potężnej dawki polifenoli różniących się jednak budową, wchłanianiem i metabolizmem oraz innymi właściwościami. W zielonej herbacie występują głównie polifenole proste zwane ketchinami, a w herbacie czarnej – polifenole złożone (polimeryczne) zwane teaflawinami. Co ciekawe w badaniach In vitro niektóre teaflawiny wykazały wyższą zdolność do neutralizowania wolnych rodników niż najbardziej znany związek obecny w zielonej herbacie – galusan epigalokatechiny. Niestety podkreślić trzeba, że polifenole polimeryczne przyswajają się gorzej niż katechiny.

Czarna herbata wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej

Zawarte w czarnej herbacie teaflawiny i tearubiginy oprócz potencjału antyoksydacyjnego posiadają także inne interesujące właściwości. Otóż związki te mogą w pewnych warunkach fizjologicznych naśladować i usprawniać działanie insuliny – ważnego hormonu uczestniczącego  w gospodarce energetycznej organizmu. Teaflawiny i tearubiginy pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, normalizując poposiłkową glikemię. Korzystnie wpływają także na gospodarkę lipidową, a wraz z zawartą w naparze herbacianym kofeiną (teiną) działają termogennie, zwiększając wydatkowanie energii i pomagając tym samym pozbyć się nadmiaru tłuszczu zapasowego. Można powiedzieć, że regularna konsumpcja czarnej herbaty usprawnia przebieg przemian metabolicznych , zapobiega nieprawidłowościom w obrębie gospodarki glukozowo-insulinowej i lipidowej oraz sprzyja poprawie ogólnie pojętego zdrowia i estetyki sylwetki.

Czarna herbata spowalnia procesy starzenia

Starzenie się organizmu związane jest z nieprawidłowościami w działaniu insuliny. Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność hormonów mobilizujących trzustkę do produkcji insuliny (inkretyn), a także dochodzi do obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek obwodowych. W efekcie nie tylko pogarsza się skład ciała, ale także nasileniu ulega proces glikacji białek, polegający na patologicznym łączenia się cukrowców z grupami aminowymi białek ustrojowych, między innymi elastyny i kolagenu. Powstają wtedy tzw. „AGEs" zmieniające strukturę i funkcje białek regulatorowych (enzymów) i strukturalnych (kolagen, elastyna), co nawet gołym okiem widoczne jest szczególnie w obrębie skóry (pojawiają się zmarszczki), a także ma charakter ukryty i dotyczy choćby naczyń krwionośnych. Bioaktywne związki  zawarte w naparze herbacianym pomagają uporać się z nadmiarem glukozy we krwi, hamując lub spowalniając proces glikacji białek, przez co przyczyniają się do spowolnienia procesu starzenia.

Podsumowanie

Czarna herbata jest napojem o niezwykle cennych właściwościach. Pozytywny wpływ substancji bioaktywnych w niej zawartych obejmuje gospodarkę glukozowo-insulinową i przekłada się na takie konsekwencje jak profilaktyka chorób układu krążenia i cukrzycy, poprawa masy i składu ciała a także spowolnienie procesów starzenia. Warto pamiętać jednak, że wyjątkowe walory czarnej herbaty łatwo zepsuć dodatkiem cukru lub mleka…