Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Beta-glukan, czyli błonnik, którego nie może zabraknąć w Twojej diecie

Beta-glukan należy do związków które nie są rozkładane przez nasze enzymy trawienne, jest polisacharydem klasyfikowanym jak błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie. Źródłem beta-glukanu w naszej diecie są przede wszystkim płatki i otręby owsiane, a także jęczmień i niektóre grzyby. Związek ten pomimo, iż nie ulega trawieniu* wykazuje wyjątkowo ciekawe właściwości szczególnie cenne z punktu widzenia współczesnych zagrożeń zdrowotnych takich jak miażdżyca czy cukrzyca.

Badania naukowe wykazały, że beta-glukan obniża poposiłkową glikemię, czyli spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi następujący po spożyciu pokarmu. Ma to niezwykle doniosłe znaczenie, ponieważ dzisiejsza żywność produkowana na skalę przemysłową dostarcza zazwyczaj szybko trawionych i wchłanianych węglowodanów, których spożycie powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi zwany hiperglikemią.

Stan ten, jeśli regularnie się powtarza jest wysoce niekorzystny z tego powodu, że zaburza gospodarkę hormonalną i lipidową, przyczynia się do rozwoju chorób takich jak cukrzyca czy otyłość, a także powiązany może być z miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych.

Spożywanie produktów żywnościowych bogatych w beta-glukan, takich jak płatki czy otręby owsiane przyczynia się do opóźnienia opróżniania żołądka, a co za tym idzie spowalnia przedostawanie się jedzenia do dalszych odcinków przewodu pokarmowego, wolniejsze ich trawienie i umiarkowane uwalnianie i wchłanianie glukozy. Jeśli spotkałeś się ze wskaźnikiem takim jak „indeks glikemiczny” i zwracasz na niego uwagę, to wiedz, że beta-glukan jest w stanie ten parametr obniżyć.

Produkty zbożowe stanowią spory udział przeciętnego menu, właściwy ich dobór może mieć istotne znaczenie dla zdrowia i sylwetki. Zamiast spożywania pszennych bułek i makaronów z białej mąki warto uwzględnić w diecie płatki czy otręby owsiane, ponieważ ze względu na obecność beta-glukanu mają one wysoką wartość zdrowotną.

 

Źródła: *beta-glukan nie jest rozkładany przez ludzkie enzymy trawienne, stanowi jednak pożywkę dla dobrotliwych bakterii zasiedlających nasz przewód pokarmowy

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.