Niezwykłe fakty i ciekawostki dotyczące żywności oraz odżywiania

Naukowcy zaskakują różnorodnością wniosków wyciąganych na podstawie przeprowadzanych badań, obejmujących szeroko rozumianą tematykę żywieniową. Dzięki temu specjaliści od odżywania oraz zwykli śmiertelnicy mogą optymalizować skład swojego jadłospisu, a także zwracać uwagę na konkretne zachowania żywieniowe i w razie konieczności odpowiednio je modyfikować. Wiele trafiających do mediów informacji ma jednak charakter tylko i wyłącznie ciekawostek – trudno wykorzystać je na co dzień. Mimo to jednak intrygują, wzbudzają kontrowersje. Inne natomiast, pomimo, że wydają się nieprawdopodobne, mogą mieć zastosowanie praktyczne. Poniżej kilka faktów, które z pewnością Cię zaskoczą.

Przeczytaj koniecznie:

Białko a nerki. Fakty!

Woda z kokosa jako substytut osocza

Woda kokosowa (nie mylić z mleczkiem kokosowym pozyskiwanym z miąższu – to nie to samo!) posiada właściwości, które w określonych warunkach umożliwiają wykorzystanie jej jako „substytut osocza”! Jest sterylna (dopóki orzech nie zostanie otwarty bądź też jeśli nie jest zepsuty)  i posiada odpowiednie pH.

Spanie w łóżku rodziców ułatwia utrzymanie szczupłej sylwetki w wieku dorosłym

Według badań przeprowadzonych przez duńskich naukowców, dzieci które budzą się w nocy, a później mogą spać w łóżku z rodzicami, w mniejszym stopniu narażone są na nadwagę niż dzieci, kontynuujące wypoczynek nocny we własnym łóżku. Przypuszcza się, iż pozytywna reakcja rodziców wpływa na poczucie bezpieczeństwa, posiadające istotny wpływ na zachowania żywieniowe i rozwój otyłości.

Spożywanie produktów zawierających tłuszcze trans wywołuje negatywne emocje

Tłuszcze trans,  występujące powszechnie w różnego rodzaju słodyczach – ciastach, ciastkach, a także produktach śniadaniowych, są szkodliwe dla zdrowia – zaburzają profil lipidowy, zwiększają ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Okazuje się także, że mogą negatywnie wpływać także na samopoczucie i zdrowie psychiczne, co potwierdzają wyniki badań amerykańskich naukowców, przeprowadzone na kobietach i mężczyznach. Zwiększona agresja, zniecierpliwienie i gniew stanowią konsekwencje spożywania produktów zawierających tłuszcze trans.

Słodycze ogłupiają

Wyniki badania opublikowanego w "The Journal of Physiology" sugerują istotny związek pomiędzy spożywaniem pokarmów bogatych w cukry dodane ( w tym również napojów) a zaburzeniem funkcji poznawczych. Powiązano między innym zwiększoną konsumpcję cukrów z zahamowaniem produkcji ważnej substancji zwanej czynnikiem BDNF. Zaobserwowano również, że u osób starszych spożywających znaczne ilości dosładzanych produktów statystyczne częściej występują łagodne zaburzenia poznawcze.

Zapach wanilii zmniejsza apetyt na słodycze

Osoby odchudzające i intensywnie próbujące zwalczyć uzależnienie od słodkości, powinny zainwestować w perfumy o zapachu wanilii. Pozytywne działanie słodkiego i specyficznego zapachu zostało udowodnione w badaniu przeprowadzonym w londyńskim szpitalu.

Spożywanie posiłków z mężczyznami ułatwia kobietom odchudzanie

Naukowcy z Indiana University of Pennsylvania oraz University of Akron zaobserwowali, że duże znaczenie dla ilości i jakości pochłanianego jedzenia mają współbiesiadnicy. Towarzystwo mężczyzn przy stole jest bardzo pożądane, gdyż sprawia, iż panie zjadają mniej i wybierają lepsze jakościowo pożywienie. Istnieje głęboko zakorzeniony pierwotny instynkt, podpowiadający, iż kobieta jedząca niewiele jest bardziej atrakcyjna…

Zaskakujących faktów jest więcej!

Informacji ze świata nauki dotyczących żywności i żywienia jest wiele, będziemy je regularnie przytaczać w kolejnych artykułach.