Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Te pokarmy nie służą dobrej kondycji umysłowej

Sposób odżywiania wpływa nie tylko na Twoje ciało, ale również na Twój umysł. Podobnie jak istnieją produkty, których wysokie spożycie w sposób wybitny sprzyja pogorszeniu kondycji fizycznej, tak samo istnieje spora gama pokarmów, które negatywnie odbijają się na kondycji… psychicznej. Chcesz wiedzieć, jakich pokarmów unikać? Oto lista największych wrogów Twojego umysłu!

Słodycze

Chociaż Twój mózg jest bardzo wyczulony na niedostatek glukozy, która jest mu niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, to zajadanie się słodyczami ewidentnie nie służy poprawie kondycji psychicznej. Wysokie spożycie cukru wprowadza w stan lekkiego odurzenia, mogą pojawić się problemy z koncentracją i brak chęci do podejmowania intelektualnego wysiłku. Wyniki badań opublikowane w roku ubiegłym w Journal of Physiology wykazały, że spożywanie wysokocukrowych produktów żywnościowych upośledzać może proces uczenia się i zapamiętywania. Warto też wiedzieć, że słodycze często są także źródłem innych niż cukier związków mogących niekorzystnie wpływać na kondycję umysłową, takich jak choćby kwasy tłuszczowe trans pochodzenia przemysłowego, o których więcej powiem za chwilę.

Utwardzone tłuszcze roślinne

Jakiś czas temu ktoś wpadł na genialny pomysł, by ze „zdrowych”, ale płynnych tłuszczów roślinnych pozyskać produkt o konsystencji i strukturze zbliżonej do masła. Tak oto powstał tłuszcz przemysłowy, poddawany uprzednio uwodornieniu, czyli – utwardzeniu. Niestety okazuje się, że powstające w procesie katalitycznego uwodornienia kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans, w sposób niepożądany wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, zwiększając ryzyko miażdżycy, cukrzycy, nowotworów, a także chorób neurodegeneracyjnych. Upraszczając, można powiedzieć, że mózg osób spożywających duże ilości utwardzonych tłuszczów roślinnych starzeje się znacznie szybciej. Dziś w sklepach znaleźć możemy niezliczoną ilość produktów zawierających ten rodzaj tłuszczu. Są to przede wszystkim margaryny twarde, miksy maślane, wspomniane wcześniej słodycze, produkty instant, a nawet produkty śniadaniowe oraz – także potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi.

Alkohol

Napoje alkoholowe w sposób oczywisty wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, co jest wyraźnie odczuwane przez nas jako przyjemny stan relaksu, w którym wszystkie troski stają się odległe. Chociaż niewielkie ilości etanolu nie wpływają szkodliwie na nas organizm, to warto pamiętać, że granica pomiędzy dawką bezpieczną a dawką szkodliwą jest cienka i płynna. Alkohol pity w nadmiarze zdecydowanie niekorzystnie odbija się na kondycji psychicznej. Osoby, które regularnie spożywają większe ilości alkoholu, mają problemy z koncentracją uwagi, zapamiętywaniem, uczeniem się i kojarzeniem faktów, gorzej radzą sobie też ze stresem i są bardziej podatne na rozwój zaburzeń nastroju. Osobną kwestią jest możliwość powstania alkoholowego nałogu, którego konsekwencje mogą okazać się tragiczne…

Pszenica

Produkty zbożowe zawierające mąkę pszenną zarówno oczyszczoną jak i pełnoziarnistą mogą negatywnie wpływać na kondycję umysłową. Wszystko to za sprawą związków opioidowych o budowie peptydowej. Już wiele lat temu w badaniach naukowych zaobserwowano, że związki te (których źródłem jest przede wszystkim białko pszeniczne zwane gliadyną, tworzące tzw. gluten), mogą łączyć się z receptorami opioidowymi, w mózgu wykazując działanie lekko narkotyczne... Istnieją przesłanki, by sądzić, że dieta zasobna w produkty zawierające gluten może w sposób niekorzystny wpływać na pacę układu nerwowego. Istnieją nawet spekulacje dotyczące potencjalnego wpływu związków peptydowych z pszenicy na rozwój zaburzeń neurologicznych takich jak autyzm u dzieci.

Podsumowanie

Jak łatwo zauważyć na podstawie przedstawionych powyżej informacji, przeciętna dieta zachodnia obfituje w produkty będące źródłem składników, które negatywnie wpływać mogą nie tylko na stan ciała, ale i umysłu. Ich eliminacja z codziennego menu lub przynajmniej ograniczenie konsumpcji może w szybkim tempie przynieść pozytywne efekty w postaci podniesienia nastroju i polepszeniu parametrów kognitywnych. Warto więc zwracać uwagę na to co pojawia się na naszych talerzach, żeby cieszyć dobrą kondycją fizyczną i psychiczną.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.