Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Batonik zbożowy – przyjaciel czy wróg szczupłej sylwetki?

Batonik zbożowy – przyjaciel czy wróg szczupłej sylwetki?
Batoniki zbożowe reklamowane są często jako ulepszona forma słodyczy, a niekiedy wręcz sugeruje się, że mogą stanowić zdrową i wartościową przekąskę. Osoby dbające o sylwetkę i kondycję zdrowotna sięgają po nie w przekonaniu, że dokonują słusznych wyborów. Warto jednak głębiej zastanowić się nad tym, czy rzekome walory batoników zbożowych nie są jedynie marketingową wydmuszką?

Pierwsze wrażenie

Kolorowe etykiety batoników zbożowych, a także ich reklamy jak również artykuły pojawiające się regularnie w kolorowej prasie przekonują, że produkty te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i stanowić mogą rodzaj wartościowej i zdrowej przekąski. Obecność komponentów zbożowych, dodatek suszonych owoców i niekiedy także niska zawartość tłuszczu – to najczęściej podnoszone walory batoników zbożowych. Na ich korzyść przemawiać też fakt, iż są ogólnodostępne, można wszędzie je ze sobą zabrać i zjeść choćby w biegu. Kiedy jednak bliżej przyjrzymy się etykietom batoników zbożowych mogą pojawić się pewne wątpliwości…

Zbożowe = zdrowe?

Intensywny marketing sprawił, że określenie „zbożowe” stało się niemalże synonimem słowa „zdrowe”. Jak daleko mylne jest to uproszczenie wskazuje przykład białego pieczywa – podstawą jego składu jest przecież oczyszczona mąka pszenna, czyli surowiec pochodzenia zbożowego, czy jednak na tej podstawie należy zakładać, że objadanie się bagietkami i kajzerkami niesie za sobą jakieś korzyści zdrowotne? Przypominam także, że wódki również otrzymuje się ze zbóż niekiedy cieszących się wysokim prestiżem (np. orkiszu). Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie zalecał ich konsumpcji „między posiłkami” dla wzmocnienia organizmu (choć dawniej takie przekonania nie należały do rzadkości). Co to wszystko ma wspólnego z batonikami zbożowymi? Cóż, żeby odpowiedzieć na to pytanie, należy starannie przestudiować składy rynkowych produktów.

Cukry rafinowane, tłuszcze utwardzone…

Oczywiście poszczególne batoniki zbożowe dostępne na naszym rynku różnią się składem oraz wartością odżywczą i zdrowotną. Niestety w ich skład wchodzą nie tylko mieszanki zbóż (niekiedy głównie oczyszczonych) i dodatki suszonych owoców, ale także sacharoza (cukier stołowy), syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, syrop cukru inwertowanego, olej palmowy, a niekiedy także – utwardzone tłuszcze roślinne dostarczające szkodliwych izomerów trans. Batoniki – owszem – są niskokaloryczne, ale wynika to z tego, że są małe i ważą stosunkowo niewiele, jednak stanowią skoncentrowane źródło węglowodanów, a najczęściej w około 30% składają się z cukrów dodanych!

Podsumowanie

Batoniki zbożowe, przynajmniej niektóre charakteryzują się wyższą wartością odżywczą niż konwencjonalne słodkości, nie oznacza to jednak, ze stanowią szczególnie wartościowy element jadłospisu. Ani fakt, że podstawę ich składu stanowią komponenty zbożowego pochodzenia, ani dodatkowa dawka błonnika czy niektórych witamin nie przesądza o tym, że można zajadać się nimi bezkarnie. Uleganie złudnemu przekonaniu, że tego typu produkty sprzyjają pracy nad sylwetką, czy też chociażby, że nie mogą jej zaszkodzić jest naiwne i nie powinno mieć miejsca. Oczywiście sięgniecie raz po raz w chwili kryzysu po zbożowego batonika nie musi być wielkim grzechem, ale lepiej wybierać produkty mniej przetworzone, takie jak orzechy czy świeże owoce.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.