Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jedz czekoladę i... chudnij!

Jedz czekoladę i... chudnij!
To jest bez wątpienia dobra wiadomość dla miłośników czekolady: badania naukowe wskazują, że regularne spożywanie tego smakołyku nie tylko nie utrudnia odchudzania, ale może wręcz sprzyjać procesowi redukcji tkanki tłuszczowej. Mówiąc wprost: czekoladę nie tylko można, ale wręcz warto jeść w okresie pracy nad estetyką sylwetki!

Czekoladowe kalorie

Nie trzeba być dietetykiem by zdawać sobie sprawę z tego, że czekolada nie należy do niskokalorycznych produktów żywnościowych. Mleczna, nadziewana, deserowa, a nawet uważana za niezwykle wartościową - gorzka, każda czekolada dostarcza w jednej, stugramowej tabliczce około 500 kcal pochodzących głównie z tłuszczu i cukru. Mógłbym się założyć o dużą sumę, że większość czytelników niniejszego artykułu nie miałaby problemu ze spałaszowaniem takiej ilości tego smakołyku w ramach deseru nawet po bardzo obfitym posiłku. Czekoladowe kalorie „łatwo wchodzą” i łatwo umykają uwadze. Już chociażby na podstawie tych informacji wyraźnie widać, ze czekolada stanowić może istotne zagrożenie dla estetyki sylwetki. Skąd wic w ogóle pomysł, że jej konsumpcja wspomaga odchudzanie?

Badanie prawdę Ci powie

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie przeprowadzili badania z udziałem 1458 nastolatków w wieku od 12 do 17 lat, w ramach którego sprawdzali w jaki sposób jedzenie czekolady wpływa na masę i skład ciała oraz rozmieszczenie tkanki tłuszczowej. Uczestnicy projektu zostali poproszeni o zapisywanie wszystkich zjedzonych przez dwie dobry pokarmów w specjalnej aplikacji komputerowej. Okazało się, że wyższe spożycie czekolady wiązało się z niższą całkowitą masą ciała, mniejszym zatłuszczeniem sylwetki oraz niższą ilością tłuszczu trzewnego. Wyniki te były niezależne od aktywności ruchowej i innych czynników żywieniowych.

Chociaż wydawać by się mogło, że jedno przeprowadzone badanie niewiele jeszcze znaczy, to prawda jest taka, że zaobserwowane wyniki wcale nie są odosobnione. Podobne wyniki dało badanie przeprowadzone z udziałem osób dorosłych, w którym wzięło udział łącznie 1018 mężczyzn i kobiet w wieku od 20 do 85 lat, zdrowych, bez stwierdzonych chorób takich jak miażdżyca czy cukrzyca. Również i w tym wypadku okazało się, że uczestnicy spożywający większe ilości czekolady charakteryzują się również niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI).

Z czego wynikają odchudzające właściwości czekolady

Czekolada nie jest pierwszym przykładem wysokokalorycznego produktu żywnościowego posiadającego właściwości odchudzające. W badaniach naukowych zaobserwowano, że podobne walory posiadają m.in. migdały, tłuszcz kokosowy czy też oliwa z oliwek. Warto się jednak zastanowić, jakie mechanizmy leżą u podstaw tej ciekawej zależności. Otóż wiele wskazuje na to, że odchudzające działanie czekolady związane jest z obecnością związków fenolowych, które mogą oddziaływać z jednej strony na proces trawienia i wchłaniania węglowodanów i tłuszczów, a z drugiej wpływać na przebieg procesów metabolicznych związanych z magazynowaniem i wydatkowaniem energii. Uważa się, że polifenole zawarte w czekoladzie nasilają spalanie tłuszczu i zmniejszają jego odkładanie w adipocytach. Możliwe też, że związki te są w stanie wpłynąć na proces regulacji łaknienia, przez co po zjedzeniu czekolady dłużej nie jesteśmy głodni.

Wnioski

Biorąc pod uwagę wyniki badań należy stwierdzić, że spożywanie czekolady nie tylko nie musi przyczyniać się do problemów z nadmierną masą ciała, ale nawet sprzyjać może utrzymaniu szczupłej sylwetki. Dodatkowo mając na uwadze dyskutowane mechanizmy leżące u podłoża zaobserwowanych zależności warto zauważyć, iż szczególnym sprzymierzeńcem osób dbających o formę fizyczną jest czekolada gorzka, o wysokiej koncentracji kakao, gdyż to właśnie ona charakteryzuje się dużą zawartością polifenoli, a przy okazji zawiera także niewiele cukru. Ponad wszelką wątpliwość jednak podkreślić trzeba, że absolutnie nie jest tak, iż zajadając się czekoladą nie można zrobić sobie krzywdy. Brak umiaru, niezależnie czego by nie dotyczył, zawsze prędzej czy później okazuje się szkodliwy.

Źródła: Cuenca-García M, Ruiz JR, Ortega FB, Castillo MJ. Association between chocolate consumption and fatness in European adolescents. Nutrition. 2013 Oct 17. pii: S0899-9007(13)00346-8. doi: 10.1016/j.nut.2013.07.011. · Golomb BA, Koperski S, White HL. Association between more frequent chocolate consumption and lower body mass index. Arch Intern Med. 2012 Mar 26;172(6):519-21. doi: 10.1001/archinternmed.2011.2100. · Farhat G, Drummond S, Fyfe L, Al-Dujaili EA. Dark Chocolate: An Obesity Paradox or a Culprit for Weight Gain? Phytother Res. 2013 Sep 2. doi: 10.1002/ptr.5062.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.