Składniki pokarmowe o charakterze energetycznym

Jak zapewne się domyślasz, każda czynność którą wykonujesz wymaga pracy, a każda praca – energii. Źródłem energii jest pożywienie, a dokładnie węglowodany i tłuszcz oraz w pewnych warunkach również białko. Jeśli nie dostarczymy odpowiedniej ilości energii organizm sięgnie do zgromadzonych w ustroju zapasów. Zazwyczaj za korzystną uznawana jest sytuacja kiedy energia pobierana jest z tkanki tłuszczowej, w niektórych sytuacjach jednak organizm sięgać może do białek ustrojowych – czyli mięśni – „wykradając” z nich cegiełki - aminokwasy z których są zbudowane i zużywając na potrzeby energetyczne. Jest to tzw. katabolizm mięśniowy i jest on uznawany za zjawisko wysoce niekorzystne, prowadzi bowiem do degradacji tkanki mięśniowej

Oczywiście dysponujemy również magazynem węglowodanów – czyli glikogenem wątrobowym i mięśniowym, który także może zostać spalony, jego zapasy są jednak dość ograniczone i starczają na relatywnie krótko. Jeżeli chcesz zmaksymalizować rozwój formy sportowej musisz zadbać o odpowiednią podaż składników energetycznych (węglowodanów i tłuszczy), niebagatelna znaczenie ma tutaj dobór odpowiedniej jakości produktów spożywczych.

Podstawowym źródłem węglowodanów powinny być: ryż brązowy, ryż basmati i paraboiled, ewentualnie ryż biały. Mile widziane także są makarony razowe, grube kasze i płatki owsiane, a także dobre jakościowo, razowe pieczywo. W jadłospisie warto też uwzględnić świeże owoce oraz – co bardzo istotne - warzywa świeże i gotowane na parze. Szczególnie dobrym choć mało popularnym źródłem węglowodanów są słodkie ziemniaki. W/w produkty żywnościowe oprócz zawartości dobrej jakości węglowodanów są także źródłem błonnika, który daje uczucie sytości i korzystnie wpływa na stan zdrowia układu pokarmowego; a także witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.

Niewskazanym źródłem węglowodanów są: wszelkiego rodzaju cukry rafinowane, a więc cukier stołowy, słodkie napoje, wyroby cukiernicze, słodycze, a także wyroby z białej mąki, więc pieczywo jasne, makarony klasyczne etc… W/w produkty żywnościowe charakteryzują się wysoką zawartością „złych” węglowodanów, są deficytowe w błonnik, witaminy makro i mikroelementy.

Jak wcześniej wspomniałem, źródłem energii oprócz węglowodanów jest także tłuszcz, stąd też właściwy jego udział w diecie jest pożądany, podobnie jak w wypadku węglowodanów dokonać należy pewnego podziału. Preferowanym źródłem tłuszczu są: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, tłuste ryby, migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, olej rzepakowy, olej lniany wysokolinolenowy nieoczyszczony, dobre jakościowo masło i jaja. W/w pokarmy zawierają tzw. zdrowe tłuszcze, w tym NNKT oraz fosfolipidy takie jak lecytyna korzystnie wpływająca na pamięć i funkcjonowanie układu krążenia, a także dostarczają witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i licznych przeciwutleniaczy. Dietę warto dodatkowo uzupełnić o suplement zawierający olej rybi bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3, o których odpowiednią podaż niezwykle trudno.

Niewskazanym źródłem tłuszczu są: margaryny twarde i wszystkie produkty zawierające tłuszcze trans, słodycze, wyroby cukiernicze, oleje słonecznikowe i sojowe, duże ilości tłuszczów nasyconych a więc tłuste mięsa, słonina, smalec. Te produkty żywnościowe są źródłem niepożądanych kwasów tłuszczach typu „trans” i innych które mogą niekorzystnie wpływać na profil lipidowy krwi zwiększając ryzyko miażdżycy.

Właściwy dobór pokarmów już w krótszej perspektywie czasowej poprawi Twoje samopoczucie i psychofizyczną formę, w perspektywie dłuższej natomiast przyczyni się do polepszenia składu ciała, a co za tym idzie korzystnie wpłynie na estetykę sylwetki, a także pozwoli CI poprawić stan zdrowia i zapobiec wielu chorobom.