Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Miód w diecie odchudzającej

W przeciwieństwie do cukru stołowego miód obecny jest w diecie człowieka od zarania dziejów. Gdy porównamy miód do sacharozy (czyli zwykłego cukru „z cukierniczki”) to okaże się, iż posiada zdecydowanie więcej walorów i nawet na tle „ewolucyjnym” prezentuje się o wiele lepiej.

Ten słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły zawiera pewne ilości przeciwutleniaczy i innych bioaktywnych związków. Literatura naukowa zwraca także uwagę na bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości miodu.

Medycyna niekonwencjonalna zachwala miód, jako uniwersalny pokarm wzmacniający organizm o silnym działaniu prozdrowotnym

Wiele osób zastąpiło cukier miodem w przekonaniu, że jego spożywanie służy nie tylko zdrowiu, ale i sylwetce. Czy takie podejście jest słuszne? Miód to przede wszystkim węglowodany takie jak fruktoza, glukoza, maltoza i sacharoza. Choć w porównaniu z cukrem stołowym miód prezentuje się lepiej, to nie oznacza to, że jest pokarmem, który powinien stanowić istotny element jadłospisu.

W wypadku diety ukierunkowanej na redukcję tkanki tłuszczowej zamiana cukru stołowego na miód, z punktu widzenia wpływu na kompozycję sylwetki, może nie stanowić żadnego rozwiązania. Wypijanie kilku kubków herbaty słodzonej miodem w ciągu dnia eaczej sylwetce służyć nie będzie.

Kiedy więc można użyć miodu?

Z pewnością w porze powysiłkowej łyżeczka czy dwie tego przysmaku krzywdy nikomu nie zrobią. W ogóle produkty żywnościowe stanowiące przede wszystkim źródło cukrów prostych powinny być w okresie pracy nad estetyką sylwetki przyjmowane głównie po aktywności fizycznej, ewentualnie w niewielkich ilościach – w trakcie intensywnego treningu.

Dotyczy to również miodu! O innych porach miód jako składnik posiłków powinien być spożywany jedynie okazjonalnie. Choć z punktu widzenia zdrowotnego miód stanowi lepszą alternatywę dla sacharozy, to dla naszej tkanki tłuszczowej oba „paliwa” nie stanowią różnicy.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.