Pięć powodów, dla których warto jeść migdały

Migdały często postrzegane są jako pokarmy „zbyt kaloryczne” by mogły stanowić integralny składnik zdrowej diety. W rzeczywistości jednak sytuacja wygląda zgoła inaczej. Włączenie ich do menu może nieść za sobą bowiem wiele istotnych korzyści. Istnieje przynajmniej pięć dobrych powodów, dla których warto jeść migdały. Oto one:

Przeczytaj koniecznie:

Masło orzechowe?

Profilaktyka nadciśnienia

Istnieją badania naukowe, które wskazują, że regularna konsumpcja migdałów pomaga obniżyć podwyższone ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko jego wzrostu. Zależność ta prawdopodobnie powiązana jest z wysoką koncentracją alfa-tokoferolu i sporą zawartością magnezu. Efekt hipotensyjny okazał się szczególnie wyraźny u mężczyzn pomiędzy 30 a 70 rokiem życia.

Pozytywny wpływ na gospodarkę lipidową

Włączenie migdałów do diety może pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową organizmu, co objawia się poprawą stosunku cholesterolu całkowitego do frakcji HDL (lipoprotein o wysokiej gęstości). Parametr ten jest nie tylko markerem kondycji metabolicznej organizmu, ale także uznawany bywa za jeden z najważniejszych wskaźników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.

Ochrona przed wolnymi rodnikami

Migdały dostarczają sporej dawki przeciwutleniaczy takich jak wspomniany przed chwilą alfa-tokoferol. Związki te chronią organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Zaobserwowano m.in. że efekt ten dotyczy lipoprotein krążących we krwi. Mniejsza ich podatność na utlenianie oznacza spadek ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Działanie przeciwzapalne

Migdały zawierają składniki, które mogą zmniejszyć nasilenie procesów zapalnych zachodzących w ustroju. Do takich wniosków skłaniają wyniki jednego z badań przeprowadzonego na diabetykach. Efekt ten jest ciekawy, gdyż migdały zawierają pewną dawkę prozapalnie działających kwasów omega 6, ich właściwości jednak prawdopodobnie są silnie równoważone przez inne związki obecne w tych nasionach.

Szybsze odchudzanie

Regularna konsumpcja migdałów wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, a zwłaszcza tłuszczu trzewnego, czyli tego zgromadzonego wewnątrz jamy brzusznej. Takie wnioski płyną z opublikowanych w ostatnich latach badań naukowych. Migdały zmniejszają łaknienie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie gospodarki insulinowo-glukozowej. Dodatkowo ich strawność jest ograniczona, przez co organizm nie jest w stanie przyswoić pełnej dawki zawartej w nich energii…

Podsumowanie

Jak widać istnieje wiele potencjalnych korzyści wynikających z konsumpcji migdałów. Pomimo, iż są one wysokokaloryczne, to pozytywnie wpływają na zdrowie metaboliczne i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Migdały przed konsumpcją warto poddać procesowi namaczania, dzięki czemu staną się lżej strawne i organizm będzie mógł przyswoić większą część zawartych w nich składników.