Co warto wiedzieć na temat ryżu?

Dla znacznej części sportowców i osób aktywnych to właśnie ryż stanowi jedno z ważniejszych źródeł węglowodanów. Wbrew temu co można byłoby przypuszczać, niekoniecznie jest to wynik przypadku, a dobrze uzasadniona praktyka. Ryż posiada bowiem szereg ciekawych właściwości, które sprawiają, iż nierzadko sprawdza się lepiej niż większość produktów zbożowych. O jakich walorach mowa?

Przeczytaj koniecznie:

Diety okiem dietetyka: Dieta ryżowa

Wartość odżywcza ryżu

Jedna stugramowa torebka ryżu brązowego dostarcza średnio około 320 kcal, w tym 77g węglowodanów (głównie pod postacią skrobi oraz pewnej ilości błonnika normalizującego poposiłkową glikemię). Ryż jest także źródłem białka (7g na 100g) i tłuszczu (2g na 100g). Dodatkowo, zjadając worek ryżu można pokryć około 25 – 30% zapotrzebowania na magnez, 20% zapotrzebowania na witaminę B2, a także niemal 15% zapotrzebowania na cynk, dostarczając także sporej ilości witaminy B1, niacyny oraz niewielkich dawek witaminy E, wapnia, miedzi, potasu, żelaza. Na uwagę zasługuje także wysoka zawartość manganu i selenu.

Najlepiej tolerowane źródło węglowodanów

Zarówno codzienna praktyka jak i również wyniki badań naukowych sugerują wyraźnie, iż ryż należy do najlepiej tolerowanych źródeł węglowodanów. Dzięki temu śmiało może być spożywany w dużych ilościach. Jego konsumpcji rzadko kiedy towarzyszą zaburzenia ze strony pracy przewodu pokarmowego jak i – reakcje alergiczne, czego np. nie można powiedzieć o pieczywie, makaronach czy płatkach owsianych. Jest on także przyjazny dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu i chorobami autoimmunologicznymi.

Biały ryż też jest OK

Chociaż brązowy ryż charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą i większą zawartością błonnika niż biały, to ten drugi z wymienionych także stanowić może składnik diety osób aktywnych.  W wersji oczyszczonej ryż jest lżej strawny i przy okazji także - pozbawiony kwasu fitynowego – związku, który blokuje wchłanianie składników mineralnych takich jak wapń, cynk, magnez i żelazo. Biały ryż znakomicie sprawdzi się jako część składowa posiłku potreningowego. W kwestii wpływu na procesy regeneracyjne wypada nie gorzej niż prestiżowe preparaty węglowodanowe takie jak chociażby Vitargo®.

Istnieje wiele rodzajów ryżu

Wbrew obiegowym przekonaniom, istnieje więcej rodzajów ryżu niż tylko „biały” i „brązowy”. Warto rozeznać rynek lepiej i spróbować także innych jego wersji. Z popularniejszych wymienić można tutaj chociażby ryż basmati lub jaśminowy, oceniane pod względem smakowym zazwyczaj bardzo wysoko przez osoby mające okazję ich spróbować. Niezwykłych wrażeń smakowych dostarcza także konsumpcja tzw. ryżu czerwonego.

Podsumowanie

Ryż stanowi pożądany składnik diety osób aktywnych fizycznie. Związane jest to z jego lekkostrawnością, wysoką zawartością węglowodanów, a także wysoką funkcjonalnością (znakomicie nadaje się do potraw wytrawnych jak i tych podawanych „na słodko”). Warto pamiętać, że istnieje wiele odmian i rodzajów ryżu różniących się kolorem, smakiem i wartością odżywczą.