Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Odchudzająca moc chilli

Odchudzająca moc chilli
Szykujesz się na ostrą redukcję? Nie zapominaj o ostrych przyprawach takich jak pieprz kajeński (chili). Okazuje się, że zawarte w nim substancje wspomagają redukcję tłuszczu nasilając proces termogenezy. Efekt jest na tyle znaczący, że doczekał się potwierdzenia w badaniach naukowych. Potencjał odchudzający chili wykorzystywany jest od pewnego czasu przez producentów suplementów diety. Warto więc przyjrzeć się bliżej, jak konsumpcja tej przyprawy wpływa na masę i skład ciała.

Co siedzi w chili?

Papryczka chili czy to w formie surowej, czy też suszonej jest źródłem wielu biologicznie aktywnych substancji, z których wyjątkowo ciekawe właściwości wykazuje kapsaicyna. Substancja ta dzięki swoim unikalnym walorom znalazła zastosowanie m.in. jako — uwaga — składnik gazów pieprzowych. Te same jej cechy jednak sprawiają, iż może być także stosowana jako spalacz tłuszczu. Wpływa ona na receptory waniloidowe, co odczuwane jest przez organizm z jednej strony jako ból, ale z drugiej jako ciepło. Natężenie „wrażeń” zależne jest od dawki i stężenia alkaloidu.

W jaki sposób kapsaicyna nasila spalanie tłuszczu?

Kapsaicyna działa silnie termogennie. Pod jej wpływem dochodzi do wzrostu produkcji ciepła, co związane jest ze wspomnianym pobudzeniem receptorów waniloidowych i uwolnieniem katecholamin takich jak adrenalina i noradrenalina. Powoduje to wzrost tempa metabolizmu i nasilenie lipolizy. Dodatkowo alkaloid ten nie dopuszcza także do dojrzewania komórek tłuszczowych i nasila ich apoptozę (programowaną śmierć) wpływając na czynniki transkrypcyjne takie jak receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów. Działanie na masę i skład ciała jest więc dwupoziomowe. Istnieją wyniki badań naukowych, które potwierdzają odchudzające właściwości kapsaicyny. Jej pozytywny wpływ na proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest więc jedynie teoretyczną spekulacją.

Praktyczne wskazówki

Prostym sposobem na zwiększenie spożycia kaspaicyny jest wprowadzenie do diety dodatków takich jak papryczki chili i przypraw – jak pieprz kajeński. Poprzez doprawienie nimi dań można otrzymać silnie termogenny efekt poposiłkowy utrzymujący się od kilku do kilkudziesięciu minut. Rozwiązaniem alternatywnym jest sięgnięcie po suplementy diety zawierające w składzie ten alkaloid. Wybór jest spory, a co istotne dostępne preparaty wzbogacone są także w inne składniki nasilające spalanie tłuszczu takie jak kofeina, zielona herbata czy gorzka pomarańcza. Należy jednak mieć na uwadze, iż inhibitorem kapsaicyny jest kazeina, dlatego nie należy przyjmować suplementów zawierających kapsaicynę w pobliżu posiłku, w którego skład wchodzą produkty mleczne.

Podsumowanie

Włączenie do diety ostrych przypraw takich jak pieprz kajeński, jak i również dodanie do posiłków papryczek chili, może okazać się skutecznym sposobem na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej. Podobne efekty można uzyskać sięgając po suplementy diety zawierające w składzie kapsaicynę.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.