Co zrobić, aby gotowanie było łatwe, proste i przyjemne?

Samodzielne przygotowywanie posiłków coraz częściej postrzegane jest jako element strategii zapobiegającej rozwojowi nadwagi i otyłości, pozwalającej na poprawę zdrowia i polepszenie estetyki sylwetki. I słusznie. Gotowanie w domu pomaga odzyskać kontrolę nad jakością i ilością spożywanego jedzenia. Problem polega na tym, iż nie każdy czuje się w kuchni swobodnie. Wiele osób „męczy się” przy garnkach, traktując “pichcenie” jako zło konieczne i drogę przez mękę, co nierzadko odbija się na wartości odżywczej i smakowitości przygotowywanych posiłków. Co zrobić, aby gotowanie stało się przyjemniejsze?

Przeczytaj koniecznie:

Warto gotować na parze


Gotuj raz, jedz dwa razy albo więcej!

Nadmiar codziennych obowiązków i życie w biegu sprawiają, iż każda minuta jest cenna. Zamiast więc szykować sześć różnych posiłków dziennie, frustrując się, że to ponad nasze siły i możliwości,  można zmniejszyć ich ilość, a także powtarzać je w ciągu dnia czy nawet - dwa dni pod rząd. W związku z tym nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść dwa razy z kolei taki sam obiad czy też na obiad i kolację skonsumować to samo lub chociaż podobne danie.  Dzięki temu zaoszczędzimy czas związany z przyrządzaniem potraw, a także zmniejszymy ilość naczyń do zmywania. Można także pomyśleć o wykorzystywaniu dnia kolejnego składników pozostałych z dni poprzednich. Taka praktyka dodatkowo pozwala zmniejszyć koszty diety.

Przyrządzaj smaczne posiłki!

Nic chyba nie działa tak mocno zniechęcająco do gotowania, jak fakt iż poświęciliśmy czas i zaangażowanie na „stworzenie” czegoś co smakuje po prostu źle. Dlatego swój warsztat kulinarny należy doskonalić, zaczynając od najmniej skomplikowanych potraw i stale stawiając sobie wyżej poprzeczkę. Inspiracji warto poszukać w dziale kuchnia sfd czy w dziennikach żywieniowych forumowiczów. Smaczne i apetycznie wyglądające potrawy zdecydowanie zwiększą zapał do samodzielnego gotowania.

Podsumowanie

Samodzielne przygotowywanie posiłków może być niezwykle satysfakcjonującym i przyjemnym zajęciem. Aby tak było warto dbać o porządek w kuchni, dobrą organizację pracy i stale rozwijać swoje kulinarne umiejętności. Warto też umiejętnie powielać posiłki oczywiście starając się przy tym by dieta nie stała się zbyt monotonna.