Niedobór cynku obniża odporność i działa prozapalnie

Cynk należy do niezbędnych składników naszej diety. W ostatnim czasie, sporo uwagi poświęca się wpływowi tego pierwiastka na produkcję testosteronu, tymczasem warto wiedzieć, że ma on szereg innych właściwości. Cynk jest m.in. niezbędny dla prawidłowej pracy układu immunologicznego, a jego niedobory – jak pokazują badania – sprzyjają zaburzeniom odporności i sprawiają, że organizm nie potrafi poradzić sobie ze stanem zapalnym.

Cynk – niezbędny składnik diety

Cynk jest ważnym składnikiem naszej diety. Pierwiastek ten magazynowany jest w kościach i mięśniach, a pewien procent wewnątrzustrojowej puli obecny jest w osoczu. Cynk wchodzi bowiem w skład niemal 200 enzymów katalizujących przemiany biochemiczne, zachodzące w naszym organizmie. Przez to bierze udział w wielu procesach, takich jak np.: synteza białek mięśniowych, produkcja hormonów, aktywacja układu immunologicznego i innych.

Źródła cynku i jego wchłanianie

Głównymi źródłami cynku są: owoce morza, mięso, wątróbka, rośliny strączkowe, orzechy, produkty zbożowe. Wchłanianie tego pierwiastka zwiększają niektóre kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy oraz aminokwasy, takie jak asparagina i metionina. Pobór cynku z przewodu pokarmowego ulega zmniejszeniu w towarzystwie żelaza niehemowego, miedzi, kwasu szczawiowego, niektórych frakcji błonnika oraz przy dużym udziale kwasu fitynowego w diecie.

Niedobór cynku – skutki i objawy

Niedobór cynku manifestuje się symptomami takimi jak: zaburzenia w odczuwaniu smaku, zmiany skórne, brak łaknienia, utrata włosów, zahamowanie wzrostu, wolniejsze gojenie się ran. Oprócz tego, deficyt cynku sprzyja zaburzeniom odporności, które objawiają się większa skłonnością do infekcji. Pierwiastek ten reguluje też przebieg reakcji zapalnych.

Najnowsze badania wskazują, że  niedobór cynku odgrywa istotną rolę w rozwoju przewlekłych chorób o podłożu zapalnym takich jak, miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory. Zmniejszenie wewnątrzustrojowej puli cynku prowadzi do zaburzenia aktywności komórek odpornościowych i nieprawidłowego wydzielania interleukiny 6 (IL-6 produkowana jest przez monocyty i makrofagi).

Podsumowanie

Zgodnie z wnioskami płynącymi z przeprowadzonych ostatnio badań, niedobór cynku sprzyja zaburzeniom odporności i może być jednym z czynników predysponującym do rozwoju chorób o podłożu zapalnym. Mając ten fakt na uwadze, warto pamiętać o tym by źródeł cynku nie zabrakło w diecie. Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi około 12mg. Taką dawkę można dostarczyć zjadając 250g steku wołowego i 100g kaszy gryczanej.