Niektóre owoce i warzywa chronią przed udarem mózgu

Owoce i warzywa to źródło wielu cennych dla zdrowia związków. Powszechnie wiadomo, że są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Rzadko podaje się precyzyjne ustalenia obrazujące wpływ określonych zabiegów żywieniowych, polegających na spożywaniu konkretnej ilości określonego rodzaju warzyw i owoców, na ryzyko wystąpienia konsekwencji zdrowotnych. W tym artykule podejdę do tego zagadnienia z trochę innej strony.

Grupa holenderskich naukowców z Uniwersytetu Wageningen (Oude Griep i wsp.) zbadała związek pomiędzy spożyciem owoców i warzyw określonego koloru ( w grupie 20069 osób dorosłych, ze średnią wieku 41 lat) a częstotliwością występowania udarów mózgu. Specjalnie przygotowane ankiety zawierały łącznie 178 pozycji dotyczących udziału w jadłospisie poszczególnych produktów spożywczych.

Co istotne owoce i warzywa podzielone zostały na kolorystyczne kategorie, gdzie za „zielone” uznawane były ciemne warzywa liściaste, kapusty i sałaty; „żółte i pomarańczowe” - głównie owoce cytrusowe; „czerwone i fioletowe”  -głównie warzywa o czerwonym zabarwieniu; „białe” – większość stanowiły jabłka i gruszki, a także kalafior, czy cykoria.

Okazało się, że jedynie spożycie „białej” kategorii owoców i warzyw zmniejsza wyraźnie ryzyko wystąpienia udarów mózgu. Osoby, które spożywały spore ilości w/w miały o 52% mniejsze ryzyko udaru niż osoby o niewielkich ich spożyciu. W zasadzie każde 25 gram dziennie „białych” warzyw i i owoców obniżało ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 9%.

Stare angielskie przysłowie mówi: An apple a day keeps the doctor away, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. W świetle powyżej przytoczonych danych mądrość w nim zawarta wydaje się zadziwiająco aktualna.

Colors of Fruit and Vegetables and 10-Year Incidence of Stroke. Oude Griep LMVerschuren WMKromhout DOcké MCGeleijnse JM.