Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. I

Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. I

Tadeusz Sowiński

Chociaż cukry rafinowane generalnie cieszą się raczej złą opinią, to ze wszystkich produktów tego typu syrop glukozowo-fruktozowy postrzegany jest dziś jako chyba największe zagrożenie dla zdrowia i sylwetki. Warto się zastanowić, czy jednak owo obiegowe przekonanie jest prawdziwe i czy faktycznie spożywanie produktów słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym jest większym grzechem, niż konsumowanie produktów słodzonych sacharozą, czyli stołowym cukrem.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

 

Skąd takie rozbieżności w metabolizmie glukozy i fruktozy?

Różnice w metabolizmie glukozy i fruktozy wynikają z tego, że glukoza wykorzystywana jest bardzo efektywnie również przez inne tkanki, m.in. przez tkankę mięśniową, czego nie można powiedzieć o fruktozie. Tutaj wart podkreślenia jest fakt, iż wbrew obiegowym przekonaniom fruktoza może być też metabolizowana w komórkach mięśniowych, w których obecne są specjalne transportery tego cukru zwane GLUT-5 (te występują także w jelitach, jądrach, mózgu). Niemniej jednak, faktem niepodważalnym jest, iż metabolizm tego cukru zachodzi przede wszystkim w wątrobie. To właśnie dlatego jego metabolizm jest uwarunkowany w taki sposób, by nie opuszczał on wątroby w pierwotnej formie.

Zagadnienie związane z metabolizowaniem fruktozy w tkance mięśniowej wydaje się budzić w obiegowym ujęciu sporo kontrowersji. Osoby zainteresowane poszerzeniem wiedzy w tej materii zachęcam do zapoznania się z poniższą publikacją:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9781312

Wracając do różnic w metabolicznych skutkach metabolizmu glukozy i fruktozy warto wspomnieć, iż przy nadmiernym spożyciu drugiego z wymienionych skutków, dochodzi do wzrostu stężenia lipoprotein o bardzo małej gęstości zwanych w skrócie VLDL  (z ang.: Very Low Density Lipoprotein), których zadaniem jest transport tłuszczu z wątroby do adipocytów, następnie rośnie też stężenia trójglicerydów we krwi, a finalnym skutkiem „objadania się fruktozą”, może być stłuszczenie wątroby. W przypadku glukozy, o podobne skutki metaboliczne jest o wiele trudniej.

Jak to się ma do różnic pomiędzy sacharozą a HFCS?

Różnice w metabolizmie fruktozy i glukozy przedstawiane są zazwyczaj jako uzasadnienie dla różnic w metabolicznych skutkach spożywania produktów słodzonych cukrem stołowym i tych słodzonych syropem glukozowo-fruktozowym. To dość pokrętna argumentacja, gdyż jak już wspomniałem, rozbieżności w stosunku fruktozy i glukozy w obu środkach słodzących są najczęściej minimalne. Owszem, są na rynku produkty słodzone HFCS zawierającym niemal 90% fruktozy, ale to absolutnie jednostkowe przypadki (zaliczyć tutaj można w zasadzie jedynie wybrane cukierki twarde). W zdecydowanej ilości przypadków mamy do czynienia z HFCS, w którym udział fruktozy wynosi około 55%, a udział glukozy 42%. To niemal identyczne proporcje jak w przypadku sacharozy. Oczywiście owe kilka procent różnicy to tak naprawdę szerokie pole do spekulacji, których ostatnio sporo w mediach.

Na szczęście nie musimy się opierać na podejrzanej argumentacji, bo temat został dość dogłębnie zbadany. Istnieje spora ilość publikacji naukowych opartych na danych eksperymentalnych traktujących o tym zagadnieniu.  Więcej na ten temat jednak w kolejnej części niniejszego artykułu, która pojawi się już niebawem na łamach PoTreningu.pl.

Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. II

 



Poprzednia strona 3 / 3