Czy rodzaj kawy ma znaczenie?

Na temat kawy spekulowano już wiele razy. Ma swoich przeciwników i zwolenników. Jedne badania wskazują jej wady, inne zalety. Wiadome jest, że kawa ma szereg pozytywnych właściwości: może przeciwdziałać niektórym chorobom, poprawiać samopoczucie, ale stanie się tak tylko wtedy, gdy wybierzemy jej odpowiedni gatunek.

CGA - kwas chlorogenowy

Kawę często określa się, jako używkę. Na szczęście niesie ona wiele pozytywnych korzyści w przeciwieństwie do innych substancji uznawanych, jako uzależniające takich, jak tytoń, alkohol... Wiele badań pokazuje, że regularne picie kawy wpływa korzystnie na zdrowie, zmniejsza ryzyko cukrzycy, nowotworów, otyłości, chorób serca, udaru, depresji i wielu innych schorzeń. Zbadano także, że osoby pijące dziennie trzy filiżanki kawy żyją dłużej.

Dlaczego tak się dzieje? Skąd w kawie tyle dobrego? Kawa zawiera ponad 1000 związków biologicznych, a jednym z nich jest kwas chlorogenowy CGA. Jest to antyoksydant, który pomaga walczyć organizmowi z wirusami i grzybami chorobotwórczymi. CGA znaleźć można w zielonych ziarnach kawy. Proces palenia zmniejsza jego zawartość. Co ciekawe, oprócz kawy zielonej znajduje się także w suszonych śliwkach, pokrzywie, orzechach kakaowca, a także ziemniakach.

Wracając jednak do kawy... Wspomniane zostało, że największa zawartość CGA występuje w zielonych ziarnach kawy.

Poniżej kilka informacji, na jakie rodzaje kaw zwrócić szczególną uwagę:

  • ziarna kawy z największą zawartością CGA uprawiane są w okolicach równika. Polecane są kawy pochodzące z Kenii, Etiopi lub Kolumbii,
  • kawy dostępne w sklepach, czy też sieciówkach, które mają w miarę wysoką zawartość CGA to Donkin Donuts Original Blend, McCafe Premium Roast Decaf. Są to kawy średniopalone,
  • kawy można kupić zarówno z kofeiną, jak i bez. Te pierwsze zawierają więcej CGA o 25%,
  • jeśli kawa bogata w CGA, to najlepiej jej jak najbardziej podstawowa wersja. Wszelkie mieszanki smakowe robione są z ziaren gorszej jakości,
  • bogate w CGA będą kawy lekko- i średniopalone. Im bardziej palona kawa, tym mniejsza zawartość tego antyoksydantu,
  • lepsze są świeżo zmielone ziarna.

CGA oprócz działania przeciwzapalnego ma również właściwości odchudzające, regulujące poziom cholesterolu we krwi. Wystarczą średnio 3 filiżanki kawy, aby nasz organizm otrzymał odpowiednią ilość tego związku. Badania są prowadzone cały czas i w przypadku CGA i oddziaływania kawy na nasze zdrowie, zdania są często podzielone. Sama kawa nawet, jeśli by była najlepsza na świecie, nie przyniesie nam cudownych korzyści, jeśli nie zadbamy globalnie o nasze zdrowie.