Margaryna i masło, a alergie. Badania naukowe

Margaryna (wg wierzeń mających źródło w latach 60. XX wieku) powinna być zdrowsza od masła, bo zawiera mniej tłuszczów nasyconych (średnio w jednym z badań tłuszcze mieszane zawierały ~36% tłuszczów nasyconych, ~47% tłuszczów jednonienasyconych oraz ~15% tłuszczów wielonienasyconych; masło potrafi zawierać od 60 do 71% tłuszczów nasyconych).

Jednak diabeł tkwi w szczegółach. O ile masło zawierało średnio 1.96% tłuszczów trans, to tłuszcze mieszane (roślinne + zwierzęce) nawet 5.14%. Tłuszcze trans powiązano z wieloma chorobami, w USA mają być w większości usunięte z pożywienia. 

Niedawno naukowcy sprawdzali, czy konsumpcja masła lub margaryny jest związana z uczuleniami oraz wypryskiem (eczema). Wyprysk nieatopowy to przewlekły, nawrotowy, zapalny stan skóry związany z dysfunkcją bariery naskórkowej. Spożycie margaryny było dodatnio związane z częstością występowania objawowego wyprysku (ryzyko większa o 71%) i wyprysku zdiagnozowanego przez lekarza (ponad dwukrotnie większe ryzyko) oraz uczulenia na alergeny wziewne (ponad dwukrotnie większe ryzyko). Spożycie masła nie było powiązane z żadnym z powyższych zespołów.

Naukowcy nie są pewni, czy margaryna była przyczyną wystąpienia uczuleń oraz wyprysków. Zaznaczają, że może rolę odegrały inne czynniki. Jednak jest to dobry powód do unikania tłuszczów w rodzaju margaryny.

 

Źródła: Sausenthaler S1, Kompauer I, Borte M, Herbarth O, Schaaf B, Berg A, Zutavern A, Heinrich J; LISA Study Group „Margarine and butter consumption, eczema and allergic sensitization in children. The LISA birth cohort study” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618357 Aleksandra Lesiak, Igor Aleksander Bednarski, Monika Kierstan, Joanna Narbutt „The effect of Linum Emollient care products: regenerating hand cream, lipid-protective soap, skin lipid rejuvenating cream, soothing moisturizing cream, body lotion and bath oil on skin biophysical parameters in patients with various types of eczema”