Jak powinna wyglądać przemyślana dieta proteinowa?

Od jakiegoś czasu dużą popularnością cieszą się diety odchudzające zakładające drastyczne zwiększenie podaży protein kosztem ilości spożywanych węglowodanów i tłuszczu. Faktycznie taki zabieg może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej jednak komponując jadłospis nie należy zapominać o zdrowym rozsądku. Niestety praktyczne „emanacje” diet wysokobiałkowych często wyglądają tak jakby celem było nie tylko zmniejszenie masy ciała, ale również zdruzgotanie zdrowia.

Nie samym białkiem…

Podstawową kwestią, którą należy sobie uświadomić jest fakt, iż na samym białku żyć po prostu się nie da. Wszelkie wersje diet białkowych zakładających spożywanie jedynie chudego mięsa, białka jaj i odtłuszczonego twarogu stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia. Dieta wysokobiałkowa to taka, w której spożycie białka jest wyraźnie zwiększone w stosunku do przyjętych norm, jednak nie powinna ona sprowadzać się do sytuacji, w której białko stanowi dominujący składnik diety.

Niebiałkowe składniki diety

Oprócz produktów proteinowych w jadłospisie powinny znaleźć się także warzywa będące źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i związków fenolowych, a także orzechy i nasiona oraz nierafinowane oleje: lniany, kokosowy, rzepakowy, oliwa z oliwek. Nie ma też absolutnie konieczności całkowitego rezygnowania z owoców, przy czym szczególnie pożądane są te niskokaloryczne takie jak jagody, truskawki, grejpfruty. W niektórych przypadkach dobrym rozwiązaniem może okazać się włączenie wybranych produktów zbożowych (np. otrębów).

Woda, woda i jeszcze raz woda

W przypadku zwiększonej podaży białka konieczne jest zapewnienie odpowiedniej podaży płynów.  Stosowanie skrajnie niskozmineralizowanej wody „marketowej” nie jest jednak najlepszym rozwiązaniem. Woda powinna dostarczać także pewnej ilości składników mineralnych takich jak wapń czy magnez pomagających zrównoważyć zakwaszający potencjał pokarmów białkowych. Tak jak w przypadku diety konwencjonalnej zaleca się spożywanie około 1litra płynów na każde spożyte 1000kcal, tak w przypadku diety wysokobiałkowej zaleca się zwiększyć tę ilość o około 50%.

Czas też jest ważny

Nie zaleca się stosowania diet wysokobiałkowych przez dłuższy okres, choć wiele tutaj zależy od tego do jak wysokiego pułapu spożycia białka chcemy się zbliżyć - zarówno w ujęciu ilościowym jak i w kontekście podaży innych składników odżywczych. Bardziej „agresywne” metody powinny być stosowane nie dłużej niż 1 – 2 tygodnie, bardziej zrównoważone natomiast mogą być kontynuowane dłużej, jednak nie powinny stanowić stałego modelu żywieniowego.

Wnioski

Zastosowanie diety białkowej może być skutecznym sposobem na relatywnie szybką redukcję nadprogramowych kilogramów, pamiętać jednak należy, że niewłaściwie skomponowany jadłospis może niekorzystnie wpłynąć na stan zdrowia. W związku z tym w kwestii kompozycji jadłospisu warto poradzić się specjalisty.