Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego białe pieczywo jest złe?

Gdyby tak kierować się tylko wartością energetyczną, okazałoby się, że przeciętna kromka pieczywa jasnego jest bardziej dietetyczna od kromki razowca, dostarcza bowiem o wiele mniej kalorii. Pomimo tego jednak wiele mówi się o tym, że jednym z pierwszych kroków jakie powinno się podjąć w celu racjonalizacji jadłospisu jest rezygnacja z białego pieczywa oraz wprowadzenie w jego miejsce pełnoziarnistych odpowiedników. Co jednak takiego złego jest w jasnym pieczywie, że nie powinno się go spożywać? I co sprawia, że ciemne pieczywo jest lepsze?

Podstawową wadą pieczywa białego jest to, że otrzymuje się je z oczyszczonej mąki

Oznacza to, iż finalny produkt jest źródłem zasobny w energię (głównie w postaci węglowodanów), ubogi natomiast w inne składniki pokarmowe takie jak chociażby błonnik. W praktyce powoduje to szereg niekorzystnych następstw. Przede wszystkim białe pieczywo jest mniej sycące. Chociaż, jak już zostało wspomniane kromka jasnego pieczywa jest mniej kaloryczna niż kromka razowca, to w ramach jednego posiłku jesteśmy w stanie zjeść go o wiele więcej, a i tak szybciej poczujemy głód niż gdybyśmy zjedli pieczywo razowe. To jednak nie wszystko.

Pieczywo jasne jest lekkostrawne

Choć w niektórych sytuacjach może być to zaletą, to warto sobie uświadomić co to w istocie oznacza. Nasz organizm kromkę białego chleba trawi błyskawicznie, zawarta skrobia szybko rozkładana jest do glukozy, która już po chwili w dużych ilościach zaczyna pojawiać się w krwiobiegu. Organizm zostaje więc „zalany” nadmiarem cukru i w odpowiedzi trzustka wydziela olbrzymie dawki insuliny. Insulina natomiast nie tylko hamuje proces spalania tłuszczu, ale także wyraźnie potęguje jego magazynowanie. Jak wiadomo – nadmiar cukru bardzo łatwo zamieniany jest na tłuszcz zapasowy.

W wypadku chleba razowego sytuacja wygląda inaczej. Po pierwsze jest on trawione wolniej, co wiąże się z m.in. z obecnością błonnika i tym, że wolniej opuszcza żołądek. W konsekwencji my nie odczuwamy przez dłuższy czas głodu, a nasz organizm nie jest bombardowany mega-dawkami glukozy. Poza tym pieczywo razowe jest bardziej zasobne w niektóre witaminy i składniki mineralne niż pieczywo białe, co również ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i naszej sylwetki.

Podsumowanie

Jak więc widać, pomiędzy pieczywem razowym i pieczywem otrzymanym z oczyszczonej mąki istnieje nie tyle drobna różnica, co wręcz przepaść. Podsumowując można powiedzieć, że białe pieczywo nie tylko sprawia, że jemy więcej i szybciej stajemy się głodni, ale także wpływa negatywnie na metabolizm, potęgując reakcję hormonów odpowiedzialnych za gromadzenie  tłuszczu w ustroju. Dlatego warto wybierać razowca.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.