Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy witaminy z grupy „B” zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy?

Miażdżyca zwana też arteriosklerozą to przewlekła choroba stanowiąca drugą po nowotworach najczęstszą przyczynę przedwczesnej śmierci w krajach rozwiniętych. Profilaktyka i leczenie tego schorzenia stanowią jedno z największych wyzwań medycyny współczesnej. Wśród czynników sprzyjających wystąpieniu miażdżycy wymienia się hipercholesterolemię, cukrzycę, zaburzenia krzepnięcia krwi, nadciśnienie, a także podwyższony poziom homocysteiny we krwi. Zwłaszcza ten ostatni czynnik w ostatnich latach budzi szczególne zainteresowanie lekarzy, dietetyków i fizjologów.

Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie bierze udziału w syntezie białek, powstaje w ustroju jako produkt metabolizmu aminokwasu dostarczanego z pokarmem – metioniny. Prawidłowy jej poziom we krwi nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego, jednak podwyższone wartości mogą przyspieszać powstawanie zmian miażdżycowych.

Szacuje się, że około 5 – 8% populacji ma podwyższony poziom homocysteiny we krwi, co prowadzić może do uszkodzeń komórek śródbłonka naczyń i tętnić, nasilenia procesów utleniania lipoprotein niskiej gęstości (tzw. zły cholesterol - LDL), a także inicjować tzw. stres oksydacyjny, którego efektem jest zwiększona produkcja wolnych rodników tlenowych oraz zwiększać ryzyko „zlepiania się” płyt krwi.

Dla prawidłowego metabolizmu homocysteiny konieczne są witaminy: B12, B6 i kwas foliowy. Odpowiednia ich dostępność umożliwia ponowną przemianę (remetylację) homcosyteiny do metioniny, ich brak natomiast wynikający z niedostatecznej podaży, upośledza ten proces i powoduje podwyższenie jej poziomu w osoczu.

Współczesna dieta zachodnia oparta na wysokoprzetworzonej żywności może nie pokrywać dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B i tym samym przyczyniać się do wzrostu poziomu homocysteiny i zwiększać ryzyko miażdżycy.

Uwzględnienie w menu pokarmów bogatych w kwas foliowy, takich jak zielone warzywa i niektóre owoce oraz będących źródłem witamin B6 i B12 (chude mięsa, jaja, produkty mleczne, podroby) może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia hioperhomocysteinemii.

W wypadku osób aktywnych fizycznie, a także obciążonych stresem, niewłaściwie odżywiających się, przyjmujących wysokie dawki kofeiny, a zwłaszcza palących i spożywających alkohol - zasadna jest dodatkowa suplementacja preparatem zawierającym większe dawki witamin z grupy B. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.