Brokuły należą do warzyw o wyjątkowych wartościach odżywczych i prozdrowotnych. Włączenie ich do diety nieść może za sobą wiele pozytywnych konsekwencji. Niemniej jednak – zapewne nie wszyscy o tym wiedzą - istnieją powody dla których warto zachować umiar w ich konsumpcji i nie jadać ich codziennie. Informacja ta winna zainteresować osoby, które na stałe w swoim menu umieściły znaną „kulturystyczną” potrawę w postaci piersi z kurczaka z ryżem i brokułami…
Wartość odżywcza i prozdrowotna brokułów
Brokuły bez wątpienia mają wiele zalet, co związane jest z obecnością w nich cennych dla naszego zdrowia składników. Mowa tutaj z jednej strony o witaminach i ważnych pierwiastkach, a z drugiej – o unikalnych substancjach bioaktywnych działających m.in. antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo. Brokuły dostarczają m.in. witaminy C (około 80 – 90mg w 100g), kwasu foliowego (ponad 100mcg), potasu (niemal 400mg w 100g), pewnych dawek witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. w brokułach obecny jest także magnez, wapń, żelazo, cynk i mangan oraz miedź.
Oprócz wspomnianych witamin i składników mineralnych brokuły dostarczają również związków takich jak sulfarafan. Substancja ta wykazuje właściwości przeciwrodnikowe niwelując niekorzystny wpływ nadmiernego stresu oksydacyjnego na organizm oraz – jak sugerują niektóre źródła – działa przeciwnowotworowo.
Mając na uwadze wszystkie przedstawione powyżej dane łatwo dojść do wniosku, iż brokuły stanowią niezwykle cenny składnik diety i należałoby wręcz jeść ich jak najwięcej. Otóż sytuacja wcale nie jest taka oczywista jak mogłoby się wydawać. Brokuły zawierają bowiem substancje, które nie wpływają szczególnie pozytywnie na nasz organizm, a spożywane w nadmiarze – mogą okazać się nawet pewnym zagrożeniem dla zdrowia. Mowa tutaj o goitrogenach, czyli związkach utrudniających wchłanianie jodu. Jod tymczasem jest nam niezbędny dla utrzymania należytego zdrowia, a jego niedobory odbijają się niekorzystnie przede wszystkim na kondycji tarczycy. Jeśli natomiast narząd ten nie pracuje tak jak należy może dość do szeregu zaburzeń w organizmie wśród których spowolnienie tempa przemiany materii wcale nie jest najbardziej uciążliwym.
Wnioski
Pomimo iż brokuł posiadają wiele ciekawych właściwości to maja także pewne wady, które sprawiają iż zbyt częsta ich konsumpcja nie jest pomysłem rozsądnym, gdyż może utrudnić przyswajanie jodu. Oczywiście trudno doprowadzić do klinicznej niedoczynności tarczycy poprzez sama konsumpcję brokułów, niemniej osoby które jedzą je codziennie, albo – po kilka razy dziennie wierząc, iż robią sobie przysługę powinny dobrze się zastanowić. Istnieją podstawy by uważać, iż skutki takich praktyk mogą w pewnym stopniu przyczynić się do pogorszenia kondycji tarczycy, a to nie służy ani zdrowiu ani sylwetce.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.