Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Wysokie spożycie cukrów trwale zaburza mechanizmy kontroli łaknienia

Co do tego, iż wysokie spożycie produktów zasobnych w cukry rafinowane negatywnie wpływa na sylwetkę, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Niemniej jednak mechanizmy leżące u podstaw tej zależności okazują się być niezwykle ciekawe i… zaskakujące. Mało kto zdaje sobie bowiem z tego sprawę, iż nadmierna ekspozycja organizmu na działanie cukrów może doprowadzać do trwałych zmian w strukturach układu nerwowego odpowiedzialnych za kontrolę łaknienia!

Kontrola łaknienia w praktyce

Mechanizmy leżące u podstaw kontroli łaknienia są dość skomplikowane, niemniej gdy działają prawidłowo, to opierają się na zależności, którą – upraszczając – można opisać tak:

  • kiedy dostępność substratów energetycznych i budulcowych w organizmie się zmniejsza, a także w sytuacji gdy zmniejsza się objętość treści żołądkowej – pojawia się uczucie głodu,
  • w sytuacji, w której dostępność energii i materiałów budulcowych jest wysoka, a żołądek – wypełniony, to pojawia się uczucie sytości lub też – zmniejsza się łaknienie.

Niekiedy jednak powyższa równowaga zostaje zachwiana, co prowadzi do dysproporcji pomiędzy wydatkowaną a dostarczaną energią. Efekt taki może wystąpić w przypadku niewłaściwego doboru jakościowego pożywienia.

Intrygujące wyniki badań

Niezwykle ciekawe (w kontekście zainicjowanego w niniejszym artykule zagadnienia) okazują się być wyniki badania przeprowadzonego przez dr. Zane Andrews, endokrynologa z Monash University. Naukowiec ten zaobserwował, że wysokie spożycie cukrów może doprowadzać do uszkodzenia komórek tworzących obszary podwzgórza i odpowiedzialnych za odczuwanie głodu i sytości. Efekt ten związany jest co prawda z aktywnością wolnych rodników, niemniej jednak czynnikiem nasilających produkcję tych indywiduów chemicznych jest… hiperglikemia. Innymi słowy, im więcej hipergikemicznych produktów spożywamy, tym też większe jest prawdopodobieństwo, iż nabawimy się problemów z kontrolą łaknienia i – będziemy jeść więcej.

Podsumowanie

Powiedzenie mówiące, iż „apetyt rośnie w miarę jedzenia” ma dobre uzasadnienie, zwłaszcza w przypadku produktów węglowodanowych, zasobnych w cukry rafinowane. Przytoczone tutaj badanie jest nie pierwszym już dowodem na to, iż odpowiedni jakościowy dobór produktów żywnościowych może okazać się pomocny w kontroli łaknienia, co przekładać się może na zmiany w masie i składzie ciała.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.