Przeciwutleniacze, nazywane również antyoksydantami lub antyutleniaczami, to związki chemiczne, które występując w małych ilościach w substancji opóźniają jej procesy utleniania się. Podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka jest glutation. Jaką pełni rolę i czy warto o niego dbać?

Przeczytaj koniecznie:

Odkryto nowy silny przeciwutleniacz w pomidorach

Jak wspomniałam na wstępie glutation jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka. Związek ten jest tripeptydem składającym się z reszt aminokwasowych takich związków, jak cysteina, glicyna czy kwas glutaminowy.

Glutation występuje naturalnie we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych, poza nimi jest nietrwały.

Głównym zadaniem glutationu jest wzmacnianie komórek oraz chronienie ich przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Glutation bierze również udział w wydalaniu z organizmu toksyn, wiążąc je i wspomagając wydzielanie z moczem. Dzięki niemu organizm jest zdolny do pozbywania się metali ciężkich, takich jak arsen, ołów i rtęć, a także pestycydów, spalin samochodowych oraz związków kancerogennych.

Glutation wzmacnia również system immunologiczny oraz opóźnia procesy starzenia się.

Co więcej, glutation uczestniczy w transporcie aminokwasów, odpowiada za produkcję koenzymów oraz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania i rozmnażania limfocytów.

Glutation jest niezbędny osobom aktywnym fizycznie, gdyż sprzyja procesom regeneracji, skracając jej czas, wpływa również na sprawność i utrzymanie siły mięśniowej.

Warto zaznaczyć, że glutation hamuje aktywność kortyzolu, określanego często hormonem stresu.

Mówi się również, że glutation jest przeciwnością homocysteiny. Wysoki poziom homocysteiny jest wskaźnikiem choroby i ryzyka śmierci, podczas gdy wysoki poziom glutationu jest wskaźnikiem stanu zdrowia i witalności organizmu.

Bez glutationu komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu, organizm wykazywałby słabą odporność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i rozwój komórek nowotworowych, a wątroba ulegałaby uszkodzeniu pod wpływem gromadzących się w niej toksyn.

Co może zaburzać wydzielenia glutationu?

Do powszechnych niedoborów glutationu w organizmie może doprowadzić nadmiar stresu, zanieczyszczenia środowiska, nieodpowiednia dieta, promieniowanie, leki syntetyczne, urazy, kontuzje, infekcje.

Na niedobory glutationu szczególnie narażone są osoby starsze, chronicznie cierpiące na zmęczenie, a także osoby z chorobami serca, chorobami autoimmunologicznymi, cukrzycą, autyzmem, chorobami nerek i wątroby, zapaleniami stawów, astmą, nowotworami oraz przewlekłymi infekcjami.

Podsumowując, glutation jest podstawowym i niezbędnym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka. Sportowcy i osoby cierpiące na choroby przewlekłe powinni szczególnie zadbać o jego właściwy poziom. W dzisiejszych czasach jesteśmy szczególnie narażeni na jego niedobory. W kolejnej części artykułu skupię się na sposobach wsparcia poziomu glutationu.

Główny przeciwutleniacz – Glutation CZ. II